Kropsakupunktur generelt

 

Akupunktur er en asiatisk diagnose- og behandlingsmetode. I Kina kan metoden gennem bevarede optegnelser dokumenteres anvendt i 4000 - 5000 år. Akupunkturens "renæsance" opstod efter systemskiftet i Kina i 1949, hvor der var et udtalt behov for gennemførelsen af et storstilet folkesundhedsprogram. Derfor blev de gamle traditionelle behandlingsmetoder genoptaget. 
Akupunkturen er en del af den Traditionelle Kinesiske medicin (TKM).

På og i vores krop løber 12 par meridianer - og et antal såkaldte "ekstrameridianer" - med et stort antal meridianpunkter. Det er ved hjælp af disse punkter, det er muligt at justere kroppens energier, så kroppen kommer i balance. En akupunkturbehandling - uanset om det er kropsakupunktur eller øreakupunktur - har til formål at rette op på energierne mellem din krops forskellige organer, således at din krop vil prøve at finde sin naturlige balance. Dette medvirker til, at både du og din krop opnår en større robusthed i dagligdagen og at eventuelle gener mindskes eller aftager.

En behandling - og forbedring - er en ændring, din krop skal vænne sig til.

Behandlingen vil ofte føre til lindring og veltilpashed - både på kort og langt sigt. Følgende reaktioner kan evt. opstå - og de er slet ikke unormale

 • træthed eller tunghed eller lethed i kroppen
 • varme- eller kuldefornemmelse i kroppen
 • forbigående kløe, rødmen eller smerte i indstiksstedet
 • prikkende fornemmelser i kroppen
 • kortvarig utilpashed
 • kortvarig svimmelhed eller kvalme
 • hyppigere vandladning end før behandlingen
 • stærkt lugtende urin/afføring (på grund af udrensning af affaldsstoffer)
 • midlertidig opblussen af årsagen til din behandling
 • evt. "gamle skavanker" (kan opstå sidst i behandlingsforløbet)

Historisk baggrund

Akupunkturen er en asiatisk diagnose- og behandlingsmetode, hvis egentlige oprindelse fortaber sig i fortiden.

I Kina er der bevarede optegnelser om akupunktur, der går 2000 – 3000 år tilbage før vores tidsregning – altså et dokumenteret behandlingssystem, der går 4-5000 år tilbage.

Også i Korea, Japan, Sri Lanka, Indien, Pakistan med flere er der i årtusindgamle oldtidsudgravninger fundet akupunkturredskaber.

Akupunktur er en del af et meget gammelt behandlingssystem, der – udover behandlingen med nåle i akupunkturpunkterne – bl.a. også omfatter kost, plantemedicin, positiv tænkning, og åndedrætsterapi.

Én af de klassiske beskrivelser af akupunkturen og dens baggrund er bogen ”Den gule Kejsers klassiker” (på knapt 800 sider). Dette værk baserer sig på konkrete optegnelser fra en dialog imellem Den gule Kejser, (2698 – 2589 f.Kr.) og hans rådgivere.

Det er også her det påvises, at der på og i vores krop løber 12 par meridianer og et antal ekstrameridianer med i alt 361 meridian­punkter. Det er ved hjælp af disse punk ter – alene eller i kombination -  det er muligt at justere kroppens energier, så kroppen kommer i balance.

I øret afspejles kroppen ligeledes, hvorfor det også er muligt at behandle via punkter i ørerne.

Akupunkturen blev ”genopdaget” i 1949, da Mao Zedong (formad Mao) ønskede at gøre en intensiv indsats for folkesundheden i Kina.

I dag anvendes de gamle kinesiske metoder – bl.a. akupunktur – side om side med de mest moderne ”vestlige” behandlingsmetoder på alle sygehuse i Kina.

Siden 1970’erne har denne kombination også vakt interesse i de vestlige behandlingssystemer.

Uddannelsen til akupunktør er ikke en del af den traditionelle sundhedsuddannelse (læge, jordemoder, sygeplejerske, tandlæge o.l.). Derfor har danske akupunktører i dag uddannet sig privat.

Også WHO anbefaler akupunktur til visse lidelser. 

Om forfatteren

 

Olejann Malchau

 • Er eksamineret og godkendt som akupunktør
 • har supervisionsaftale med en læge
 • har en patientansvarsforsikring
 • har gennemgået et godkendt førstehjælps kursus inkl. hjertemassage

Se mere på Livssyn - akupunktør, zoneterapeut og NLP-practitioner Ole Malchaus hjemmeside