Psykologien bag trafikvold

Trafikvrede, trafikvold og trafikdjævle - alle udspringer ofte af hverdagens stress, og vi kan alle blive ofre eller udøvere af trafikvrede eller i værste fald trafikvold. Det kan i værste fald ende i store udgifter eller retssager.

I Danmark er trafikken er blevet et sted, hvor mange giver slip på deres frustrationer og vrede. Ind i mellem glider trafikvrede over i trafikvold. Det starter med hårde opbremsninger og kraftig dytten, men kan ende med trafikvold og efterfølgende retssager.

Stress i hverdagen kanaliseres over i trafikvrede. Det er et interessant fænomen, da alle mennesker potentielt kan opleve at være trafikdjævle ganske kortvarigt – men det er yderst forskelligt, i hvilken grad, det kommer til udtryk.

Der er nemlig mange grader af trafikvold: Fra dytten til fingeren ud af vinduet, nogen bilister forfølger andre bilister, det kan ende med skænderier midt på vejen, overfald eller i værste fald drab.

Heldigvis er trafikvoldsrelaterede drab sjældne. De fleste af os har oplevet overdrevne reaktioner i trafikken - måske har man også selv opført sig på en måde i trafikken, som man senere har fortrudt, når man indser, at det var potentielt farligt at foretage unødvendige hårde opbremsninger, hasarderede overhalinger og hurtige sving. Det er i hvert fald nemt at blive vred over andre bilisters kørsel, og så kan det være svært at afgøre, hvem der er trafikdjævlen – måske begge parter.

Men det er ikke kun potentielt farligt, det kan også være dyrt at møde en trafikdjævel: En hård opbremsning kan resultere i stenslag på forruden, som kan igen kan ende i en stor revne i forruden, og det kan være farligt for alle passagerer i bilen. Heldigvis er det nemt, hurtigt og forholdsvis billigt at reparere stenslag. Ofte dækker forsikringen.

Når trafikvrede resulterer i større ulykker, kan det udover store udgifter ende med retssager og fratagelse af kørekort. Sikkerhed og økonomi for alle parter påvirkes af trafikvrede på alle niveauer.

Trafikken i Danmark afvikles absolut ikke så glat som i andre lande. Danske trafikanter er ofte hensynsløse og kører uden tanke på andre bilister. Mange bilister dytter af andre bilister af irritation, og ikke kun, når en situation er farlig.

I myldretiden bliver de fleste af os frustrerede og stressede over spildt tid i lange trafikkøer. Denne stress kan eskalere og resultere i aggressiv opførsel på vejene.

Når man kører bil, oplever mange bilister ubevist mere anonymitet end når man er ansigt til ansigt. Derfor kan en bilists opførsel blive mere hensynsløs end udenfor bilen. Ofte er hensynsløs opførsel vanebetinget, og forsvinder som dug for solen, når bilisten træder ud af bilen: Humøret ændrer sig, og man er igen "sig selv". Det er som om, en anden person træder ud af bilen.

Derfor er det vigtigt at være opmærksom på, at hverdagens stress kan påvirke kørslen, og at de andre bilister også har et sted, de skal hen. Hvis vi alle kører hensynsfuldt og med trafikkens afvikling for øje, kan trafikvrede, trafikvold og trafikdjævle undgås.

Om forfatteren

Skriver och publicerar artiklar.