5 gode råde om investering

Vi går vel alle med drømmen om at ramme den næste børsraket der skyder i vejret med raketfart og får pengene til at regne over os som var vi Joakim von And. Sagen er blot, at det er yderst sjældent, at man rammer denne store gevinst. Derfor er der typisk flere penge at hente ved at være moderat i markedet og ikke samle alle sine æg i en kurv. I denne artikel giver vi dig 5 gode råd til investering. 

Invester ikke penge du ikke har

Det første, og allermest basale råd om investering er, at man ikke skal investere penge man ikke har. Mange rådgiver folk til at tage et lån for at investere, fordi renterne er så lave, men pas på. Det kan sagtens være en god investering at låne penge for at investere dem, men hvis det går galt, står man i en rigtig dårlig situation. Derfor anbefaler vi aldrig, at du investerer flere penge end du egentlig har. 

Vær ydmyg

Aktiehandel er lige så meget psykologi, som det er viden og dygtighed. Hvis du ikke er i stand til at se bort fra dine følelser og lade din sunde fornuft styre dine handlinger, kan det blive en meget dårlig forretning at investere i værdipapirer. Bliver man for selvsikker og pludselig tror man er kongen af aktiemarkedet, eller bliver man forelsket i en aktie, kan man pludselig ende i en situation, hvor man ikke kommer ud af en "taberaktie" i god nok tid. Derfor anbefaler vi, at man skal følge sine analyser og ikke sine følelser. 

Pas på spilergenet

Typisk, når man starter med at investere og henter de første par gevinster, føler man sig fristet til at smide flere penge i aktier og investering. For helt ærligt. Hvor galt kan det gå? Jeg har jo styr på det. Man skal dog, som en tommerfingerregel, aldrig sætte hele sin opsparing i aktier. Opstår der pludselig et krak som i 2008, eller rammer man pludselig den nye OW Bunker er der altså ingen penge til villa, vovse og Volvo. Derfor anbefaler vi, at man aldrig smider hele sin opsparing i aktier eller værdipapirer. 

Spred risikoen

Det kan godt være du sidder derhjemme i stuen og har fundet den næste Apple, som er noteret på den Canadiske børs og har alle chancer for at overtage verdensmarkedet. Ja ja, den handles til $0,01, og den har godt nok ikke den store egenkapital, og den sælger egentlig ikke rigtig nogle produkter - men du er sikker på den bliver stor. Du er sikkert fristet til at smide alle dine penge efter denne guldklump, men pas på. Generelt anbefales det aldrig, at man smider alle sine penge i én aktie. Historisk set har der også været flere penge at tjene ved at sprede sin risiko til en 5-10 aktier i stedet for kun at smide dem i én. Medmindre man selvfølgelig havde smidt dem alle sammen i Apple. 

Du kan ikke slå markedet

Mange mennesker tjener mange penge på at daytrade og swingtrade. Det foregår simpelthen ved, at de forsøger at forudsige, om markedet vil stige eller falde, og så handler de derefter. Det gøres typisk mange gange om dagen. Og der er mange penge at hente, hvis man vel at mærke kan finde ud af det. Det lyder helt sikkert fristende at give sig til at forudse, om markedet stiger eller falder. Vores anbefaling er dog, at hvis du ikke får ordentlig træning, giver det generelt et bedre afkast at købe en lovende aktie og beholde den i lang tid. 

Generelt er der mange faldgruber, men hvis man følger disse 5 råd og sin sunde fornuft, samt sætter sig ind i aktiehandel generelt inden man går igang, er investering i aktier og andre værdipapirer utroligt anbefalelsesværdigt. Historisk set har det nemlig aldrig været en dårlig investering at investere i aktier, hvis man bare har beholdt dem i lang nok tid. 

Om forfatteren

Mads Koch Petersen er ansat for virksomheden HeyStocks.com, hvor han blandt andet arbejder med markedsføring, men også med at sprede relevant viden om investering til den danske befolkning.