Da tulipanløg blev til økonomisk krise

I forbindelse med mit mangeårige arbejde inden for finansverdenen, læser jeg jævnligt aktuelle nyheder om økonomiske tendenser. Jeg er også en ivrig læser af historiske beretninger, især de historiske begivenheder, der i sin tid formede Europa. Det er imidlertid sjældent, jeg får mulighed for at kombinere de to interesseområder, men historien om den hollandske tulipanmani i 1600-tallet er én af den slags begivenheder.

Den hollandske tulipanmani er interessant, fordi det måske var det første eksempel på et overophedet marked, og fordi den viser, at alle spekulative bobler siden hen har fulgt det samme generelle mønster. Eksempler på dette er det teknologiske børskrak i år 2000, boligboblen i USA og den seneste tids kreditkrise. Disse eksempler er selvfølgelig er ikke alle blevet til regulære krak, men det samme mønster gør sig gældende.

Dette mønster forløb således i forbindelse med den nævnte tulipanmani: De første tulipanløg blev bragt til Holland fra Konstantinopel (Istanbul) af en handelsrejsende ved navn Conrad Guestner i 1593. Løgene blev på grund af deres sjældenhed og nyhedsværdi på kort tid meget efterspurgte, og de blev betragtet som luksusgenstande, der medførte social status og anerkendelse for dem, der var i besiddelse af dem.

Kort tid efter betød et heldigt tilfælde, at nogle løg blev smittet med en ikke-dødelig plantevirus, som gjorde tulipanbladene stribede med et "smukt farvet flammemønster", hvilket skabte endnu større interesse for blomsterne. På dette tidspunkt have vanviddet spredt sig til nabolandet Tyskland, hvilket gjorde efterspørgslen endnu større i forhold til det allerede begrænsede udbud.

Det varede ikke længe, før manien spredte sig til den hollandske middelklasse omkring 1634, og i takt med at prisen på tulipanløgene steg, begyndte spekulanter, der øjnede en mulighed for fortjeneste, at komme ind på markedet og presse prisen på løg endnu højere op.

 I 1636 var hele den hollandske befolkning grebet af manien. Folk solgte deres huse og satte hele deres formue på spil blot for at købe et enkelt tulipanløg. I forhold til nutidens prisniveau kunne et tulipanløg blive vurderet til en værdi i omegnen af 200.000 kr., og selv til den pris blev folk ved med at købe i deres grådighed efter fortjeneste, som overgik al fornuft.

Alle bobler springer i sidste ende, når det bliver tydeligt, at der ikke er nogen "større fjolser" tilbage, som vil betale de evigt stigende priser. Og det var netop det, der skete, da ingen pludselig ville købe tulipanløg mere; og priserne styrtdykkede, formuer gik tabt, rige blev gjort til fattige, og mange sad tilbage med værdiløse tulipanløg.

En nutidig opgørelse af en løghandel ved maniens højdepunkt viser, hvad en handlende fik i bytte for et enkelt tulipanløg:

•    Tolv fede får
•    Fire fede okser
•    240 liter vin
•    3.800 liter øl
•    To tons smør
•    450 kg ost
•    En seng
•    Et jakkesæt
•    Et sølvkrus
•    Fire tons hvede
•    Otte tons rug

Måske viser dette frem for alt, i hvilken grad folk bliver revet med af vanviddet under hvilken som helst type spekulativ boble.

På den tid blev detaljerne omkring denne type begivenheder nedskrevet og derefter videresendt til andre lande, hvor de blev oversat af de enkelte flersprogede folk, der var i stand til at udføre opgaven. I dag er oversættelsestjenester selvfølgelig mere bredt tilgængelige og altid klar til at give os oplysninger om de nutidige gentagne tilfælde af spekulativt vanvid.

Om forfatteren

Lingo24 tilbyder seriøs oversættelsestjenester i flere sprog. Hos Lingo24 finner du også gratis tysk sprogværktøj til finding af parafraser og thesaurus.