En guide til dig der flytter hjemmefra

For nogle, er det at flytte hjemmefra et spændende eventyr men for andre kan det også være utrolig skræmmende at skulle stå på egne ben. Fælles for aller er, at det er yderst vigtigt at der er styr på økonomien. Når man altid har boet hos sine forældre har man højst sandsynligt ikke styr på hvad ting koster og hvordan man laver et budget så der er balance mellem indtægt og udgift. I dette indlæg vil du få en guide til, hvordan du kan få økonomien til at spille når du flytter hjemmefra. 

Lav et budget

Det bedste du kan gøre inden du flytter hjemmefra, er at lave et budget. Når du laver et budget sikre du dig at du har råd til de udgifter der kommer. Når du laver et budget skal du skrive alle dine udgifter ned, du skal skrive alle dine udgifter ned, lige fra huslejen til din telefonregning. Herefter skriver du din indkomst ned og trækker udgifterne fra. Går det ikke op, kan du kigge på din liste af udgifter og se hvor du kan skære lidt fra. Det vigtigste når du laver et budget er at du har alle udgifter med og at du naturligvis overholder dit budget. 

Husk alle udgifter

Der er mange flere udgifter end man regner med når man flytter hjemmefra. Disse udgifter kan hurtigt komme bag på dig og ødelægge dit ellers vandtætte budget. Jeg har derfor lavet en liste herunder, over alle de udgifter et ungt menneske har når de bor for sig selv. 

  • Husleje
  • Vand- og varmeregning
  • Forsikringer
  • Telefon og TV
  • Internet
  • Licens
  • Husholdning
  • Transport

Det kan naturligvis være svingende fra person til person, men disse udgifter er de mest almindelige. Når du laver et budget skal du naturligvis også være opmærksom på at du skal have lidt penge at have det sjovt for, såsom at gå i biografen en gang imellem eller tage på café. 

Lav en opsparing

Man kan ikke altid forudse hvad der sker i livet og når du selv er ansvarlig for din økonomi og din bolig, er det vigtigt at du er forberedt. Det kan ske at din computer går ned, komfuret går i stykker eller at der kommer en anden stor udgift. Disse ting gør det meget nemt at blive lokket til at tage et lån man i virkeligheden ikke har råd til at tage. Har du derimod en opsparing til når disse ting sker, kan du let få udgifterne dækket uden at det påvirker dit månedlige budget og naturligvis ikke giver dig en gæld som ender i en rentespiral. 

Det er måske ikke så tiltalende at gemme penge på kontoen til uforudsete udgifter. Det kan hurtigt blive sjovere at bruge pengene på en bytur eller en ny kjole, men det er i høj grad vigtigt at have lidt penge som du kan bruge når uheldet er ude.