Begravelse – lær mere om begravelse og bisættelse

Bisættelse og begravelse er to begivenheder, som minder meget om hinanden. Fælles for dem begge er, at begravelse og bisættelse er gode måder at sige farvel til vores afdøde på.
Når folk i Danmark dør, så kan de få enten en bisættelse eller en begravelse. Der er enkelte forskelle mellem begravelser og bisættelser, men alt i alt er der dog meget mere, som binder dem sammen, end som skiller dem ad. Denne artikel vil fortælle mere om begravelse og bisættelse, og hvordan du kan få hjælp under planlægningen af disse arrangementer.

Hvad er en begravelse?
En begravelse er en begivenhed, hvor den afdøde placeres i jorden uden at være brændt. Den afdøde bliver her nedsænket i forbindelse med selve begravelsen. Efter at kisten er blevet nedsænket, så kastes der symbolske mængder jord på kisten af de efterladte.

Hvad er en bisættelse?
En bisættelse adskiller sig fra en begravelse ved, at den afdøde bliver brændt. Dette sker imidlertid ikke i forbindelse med selve bisættelsen. Bisættelsen afsluttes her med, at afdødes kiste bæres ud af kapellet og ind i rustvognen.

Herefter kører rustvognen kisten til brænding, og nogle dage senere returneres urnen med asken til de efterladte. Ofte vil de efterladte herefter nedsænke urnen på gravstedet ved en privat, intim ceremoni.

Bisættelser foregår desuden som regel i kapellet, mens at begravelser ofte foregår inde i selve kirken. I Danmark bliver langt de fleste i dag brændt i stedet for at blive begravet.

Få hjælp af en bedemand
Når du skal arrangere begravelser eller en bisættelse, så er det en god ide at hyre en bedemand.

En bedemand kan her først og fremmest hjælpe med de praktiske gøremål mht. at oppynte kirken, kisten og så videre. Derudover kan bedemanden tage kontakt til det offentlige omkring dødsfaldet.

Endelig kan bedemanden også være behjælpelig med at finde en kiste, gravsten, urne og lignende ting, som de afdøde skal ud og investere i i forbindelse med begravelsen eller bisættelsen

Hvad koster begravelser og bisættelser
Priser på begravelser og bisættelser kan naturligvis svinge ganske meget. Dog vil begravelser og bisættelser typisk ligge på et leje fra 8000 til 12.000 kroner. Dette indebærer bl.a. kiste, urne, bedemandshonorar, rustvogn, gravsten og adskillige andre små og store poster.