Hvordan minimeres den (d)årlige jule-stress?

Slap af og nyd julemåneden!

Der er alt for mange, der får betydeligt mere travlt her op til jul, end de har i de øvrige måneder af året.

Indkøbslisterne er mange og lange; Indkøb af julegaver, mad og juletræ. Der skal bages, og laves mad, og juletræet skal pyntes – alles forventninger skal imødeses. Måske skal der også løbes hurtigere på arbejdet inden juleferien. Regnskabsåret skal afsluttes og budgetter lægges… og med julefridagene er der relativt få arbejdsdage i december.

Det kan være ret overvældende. Det vil sige, at alle ingredienserne til en solid omgang stress er til stede – men den dårlige stress kan undgås!

Planlæg i god tid

Det vigtigste er at dæmpe ambitionsniveauet for julen og begynde planlægningen i god tid. Eventuelt kan du lave en decideret tidsplan, så du får styr på planlægningen. Da julen i år nærmer sig med hastige skridt, og du har mange gøremål, foreslår jeg følgende:
· Bed alle, du skal købe julegaver til, om at sende dig en liste med julegaveønskerne. Gå målrettet efter indkøb, der matcher din liste med ønskerne.
· Lav en anden liste med gøremål og uddeleger opgaverne – alt fra rengøring, til indkøb af desserten, mandelgaven, juletræet etc.
· Køb julekagerne i stedet for at have ambitionen om at bage selv.  
· Du kan overveje at lave en aftale til næste år om følgende: Alle voksne køber blot én gave, og det kunne være efter følgende skabelon: Alle navne på voksne, der skal fejre jul sammen, lægges i en pose. Dernæst trækker alle én lap – og køber en gave til personen, hvis navn står på sedlen. Et beløbsmaksimum kan aftales.

Hvis du ikke allerede har foretaget dine juleindkøb i oktober og november, er det en god idé at gøre det nu, inden det rigtigt går løs i butikkerne. Tag fx en fridag fra arbejdet. En formiddag ”alene” i et butikscenter eller på det lokale butiksstrøg kan gøre underværker.

Du kunne også vælge at købe én gave om dagen, i stedet for at vente med alle gavekøbene til sidste øjeblik.

Forventninger

Men det vigtigste er simpelthen at få matchet dine egne forventninger og ambitioner med den tid, du har til rådighed. Ofte tager alting længere tid, end man regner med. Især hvis du vil lave det hele selv fra bunden af. Måske ville det være en god idé at nedjustere ambitionsniveauet og købe flere ting til madlavningen færdiglavet, end du i første omgang planlagde og havde forventninger om.

Hvis du i forvejen har en lang arbejdsuge, kan det simpelthen ikke hænge sammen at nå endnu mere i hjemmet på kortere tid.
For mange ville det være dejligt at kunne gå derhjemme og bage klejner og brød som ”vor moder gjorde det i vores barndom”, men det hænger altså bare ikke sammen, hvis du har en arbejdsuge på 50-60 timer (inklusive transport).

Jobbet

En anden stressfaktor i december måned er, at mange skal arbejde hurtigere på jobbet op til jul. Arbejdsopgaver skal gøres færdige, så man kan gå på ferie med god samvittighed.

Måske er det slet ikke muligt at nå at få ryddet skrivebordet med de opgaver, der ligger og ”blinker”. Også her kan du lave en prioritering af, hvad der er trængende nødvendigt at nå. Hvis opgavemængden ikke hænger sammen med tidsrammen, så tag din leder med på råd. Det ikke-vigtige må ligge til efter jul. Ingen – heller ikke din arbejdsgiver – har glæde af at du går ned med stress.

Så planlæg din tid og slap af. Både for din egen skyld, for din families skyld, og for din arbejdsgivers skyld.

Om forfatteren

Helse- og Business-Coach samt psykoterapeut