Valg af hundetype og opdrætterform

Skal der være stamtavle på hunden ?

Der vil altid være delte meninger og opfattelser af, om det er godt eller skidt at vælge en hund med stamtavle eller ej. Ofte beror forkerte og/eller dyrt købte beslutninger og meninger på folks usikkerhed, måske uvidenhed, nogle gange blandet med fordomme, og så er der også en del stamtavlesnobberi i nogle kredse. Men normalt kan siges, at hvis folk ikke kan elske deres hund uden at der er stamtavle på den, så siger det nok mere om ejeren end om hunden, og derfor kan man ikke altid regne velmenende vejledning og gode råd med, fra denne gruppe hundeejere når man snakker almindelige hundeelskere.

Findes den rigtige hund for mig ?

Fakta er, at der findes alene i Danmark over 200 forskellige racer, og det er da dejligt når vi nu er så forskellige i vores ønsker til vores hunde og deres udseende og væremåde. Men for at vi i dag skal have mulighed for at købe en "raceren" hund, har der igennem tiderne ligget et stort og seriøst avlsarbejde fra dem der besluttede sig for at krydse (læs blande) 2, 3 eller flere forskellige racer, for at ende op med den standard hund denne avler ønskede at producere. Derfor falder alle argumenter omkring, at blandingshunde ikke skulle være gode nok blot fordi de er blandingshunde, jo fuldstændig til jorden.

Så er der argumentationen for at den ene race er mindre god end den anden. Igen er det her øjnene der ser der beslutter, hvad der er bedst på baggrund af deres egen mening. Der kommer vi nemt lidt ud i hunderacisme, eller forudindtagede meninger om hundegrupper eller typer, og det er sjældent et bæredygtigt udgangspunkt for en seriøs meningsdannelse.

Og hvad er så det rigtige valg for den enkelte ?

Da vi nu engang ikke lever i en ideel verden, så kommer man ud for, at hundetyper ofte har nogle egenskaber der er de mest dejlige for nogle hundeejere, men så kan de have andre uønskede egenskaber for netop den samme hundeejer. De fleste vil dog kunne finde en race de synes matcher deres ønsker og/eller drømme om en hundetype.

Os der står bag opdrætning af  ”den nye danske familie hund” der udbydes via  www.designerhunde.dk  har igennem tiderne haft udefinerbare gadekryds, ægte Labrador og Rottweiler samt Schæfer i vores familie, og de har da alle haft en særlig plads i vores hjerter, selv om de har været forskellige af type og udseende samt temperament. Men da vi så for ca. 3 år siden stiftede bekendtskab med den Amerikanske Bulldog og den Amerikanske Staffordshire Terrier, blev vi så betaget af deres flotte udseende, at vi bare måtte eje denne dejlige model som vi ellers intet kendte til på det tidspunkt. Og vi var da også så pavestolte da vi kom hjem med Molly, og ville vise vores lille guldklump frem til alt og alle, men vi fandt til vores store forbavselse hurtigt ud af at mange var bange for vores lille muskelhund. Det var da også lige før at folk sparkede ud efter vores lille hvalp når vi gik på gaden med den, fordi den angiveligt skulle være en farlig ”dræberhund”. Dette skulle vise sig at bero på folks uvidenhed omkring racen, og efter at have overvundet deres fordomme over for "hundetypen", som på det tidspunkt var en forholdsvis ny race i Danmark, har de fleste af vores bekendte efterfølgende gerne ville have en hvalp efter Molly. 

Hvad er den typiske familiehund for de fleste?

De fleste familier tænker typisk på en Labrador eller en Golden Retriever når man ønsker sig en kærlig familiehund der også kan fungere som en slags vagthund når man er hjemmefra, og der er det også at vi efter en del søgen efter viden og af egne erfaringer har vurderet at den Amerikanske Staffordshire Terrier kan være lige stor nok en mundfuld at tumle for mange børnefamilier, på grund af det store drive, og ofte med hang og trang til dominans, (sådan lidt - er jeg med i legen, så er jeg også formand typen). Den Amerikanske Bulldog kan på trods af sit ellers rolige temperament derimod virke ret voldsom for mange i sin størrelse og vælde, så at de færreste familier tror på at de kan tumle den i hverdagen.

Men ved at blande Amerikansk Staffordshire Terrier og Amerikansk Bulldog, har det vist sig at vi har opnået at få en hundetype der ser "herre" godt ud, ikke er for stor og voldsom, og med et afdæmpet og kærligt temperament, altså en hund der kan blive plads til i mange hjem og hjerter.

Vi mener selv at vi her har med en krydsning (læs blanding) at gøre, der er en hund der er en rigtig "puttetrold" men ligner en lille "bølle spire". Men denne model ser da også noget mere barsk ud hvis en potentiel indbrudstyv kigger ind ad vinduerne, og så ved han ikke at det blot er husets ”puttetrold”. Men man skal dog ikke tage fejl af, at omkring det at passe på sin egen flok og territorium, så ligger dette så dybt i alle hundes urinstinkt, at hvad enten man vælger den ene eller den anden race, vil de altid være vagtsomme, hvis og når dette findes nødvendigt 

Hvordan finder jeg den rigtige hund for mig?

Moralen er, at det den ene opdrætter og/eller hundeelsker gør eller holder af, behøver ikke at være forkert eller rigtigt bare fordi nogle andre gør det anderledes. Det behøver ikke være forkert at vælge det ene eller det andet, begge dele kan være lige rigtige for den der gør det, vi skal bare lære at acceptere og respektere at vi er forskellige, og har brug for plads til at være det.

Forhåbentlig kan denne artikel være med til at give lidt mere indsigt i, hvad der for nogle kan være bevæggrundene for at vælge eller gøre som de gør.

Og så kunne vi nok alle lære af, at udvise mere forståelse og tolerance overfor hinandens forkærlighed for den ene eller den anden hundetype, i stedet for ofte bare at vælge den nemme løsning, og kategorisk fordømme alt det der ikke falder i vores smag.

Men når det er sagt, så findes der nok aldrig en sødere eller smukkere og mere intelligent hund, end netop den man selv ejer.

Mere info omkring positiv hundeforståelse vil løbende blive udgivet på www.designerhunde.dk

Om forfatteren

Opdrætter hunde indefor muskelhunde genren, med hovedvægten lagt på det gode udseende, og det blide vindende væsen.