Frivilligt arbejde eksploderer i Danmark

På otte år er antallet af danskere der udfører frivilligt arbejde næsten firedoblet, og udviklingen viser sig især gældendende på mange af velfærdens kerneområder. Denne udvikling betyder at Danmark nu befinder sig i den international top for de lande der fører på udført frivilligt arbejde. Stigningen kan være et tegn på at danskerne tager et større samfundsansvar end førhen, men andre forklaringer kan også ligge bag.
Uanset hvad, må man sige at det er en positiv tendens, men præcis hvilke årsager kan der ligge bag denne stigning i frivilligt arbejde blandt danskerne? Det er svært at forklare konkret hvorfor antallet af frivillige er steget som det er, men en del af forklaringen kan ligge i, at de velfærdsforringelser vi har set de sidste 10 år for det første har åbnet op for et behov for frivillige, samt at den ændrede politiske tone i højere grad opfordrer folk til at ”hjælpe til”  på nogle af de områder som staten førhen varetog. En del af forklaring kan måske også være, at mange er blevet mere bevidste om, at nogle af de ting de foretager sig, som f.eks. at være ”besøgsven” rent faktisk også kategoriseres som frivilligt arbejde, hvor man måske førhen ikke ville anse det som frivilligt arbejde, men blot en slags gestus man viste de ældre i sit lokalsamfund.
Men er man ikke interesseret i at lave frivilligt arbejde i Danmark, er det også en mulighed at rejse ud i verden og udføre frivilligt arbejde. Det gælder nemlig for mange unge, at selvom de ikke er tiltrukket af ideen om at lave frivilligt arbejde i Danmark, kunne de sagtens være interesserede i at kombinere en oplevelsesrejse med et frivilligt arbejde. På den måde får de unge mulighed for at opleve nye ting og kulturer, samtidig med at de får lov til at være i et interessant og anderledes miljø.  Der findes et hav af organisationer og virksomheder, der arrangerer rejser til eksotiske og spændende destinationer, hvor man har mulighed for at komme i nærkontakt med lokalbefolkningen gennem et interessant og givende frivilligt arbejde.
 
 
 

Om forfatteren

Studerende med en bred interesse, der elsker at skrive om alt mellem himmel og jord!