Husk nu cykelhjelmen, Danmark!

I Danmark er vi ganske enkelt for dårlige til at huske cykelhjelmen, når vi drager ud på cykelstierne. Faktisk er det kun hver fjerde dansker der bruger cykelhjelm når de tager cyklen på arbejde eller i skole, og det er ganske enkelt for lavt. Ved at cykle uden brug af cykelhjelm udsætter vi os selv for enormt stor fare i trafikken, og der skal ikke meget til før en cykel kommer ud af kurs.
 
Men hvorfor er det så, at danskerne ikke bruger cykelhjelm? Burde det ikke være en selvfølge? Specielt i et land som Danmark hvor vi er så langt fremme på andre områder - så virker det underligt at vi er så langt bagefter på dette.
 
"Det er usmart at bruge cykelhjelm"
Desværre er der herhjemme en holdning om, at det ikke er "smart" at bruge cykelhjelm, og det påvirker selvfølgelig den generelle lyst til at bruge den. Problemet er også, at i mange kredse (specielt blandt unge) dannes der hurtigt en grundholdning om hvorvidt "man" bruger cykelhjelm eller ej, som resten så følger, og ofte er denne holdning, at det er "usmart" at bruge cykelhjelm.
 
Generelt er der en tendens til, at flere voksne bruger cykelhjelm - det skyldes nok både at voksne er mere fornuftige, men også at unge i højere grad påvirkes af gruppeadfærd, som nævnt tidligere. Det er ærgerligt, for de unge har lige så meget brug for at beskytte sig i trafikken som os voksne.
 
Kan en usynlig cykelhjelm være løsningen?
Der er for nylig kommet en "usynlig cykelhjelm" som er udviklet af to svenske piger. Denne skulle afhjælpe problemet med at det er klodset at bære cykelhjelm, og at den ødelægger ens nysatte hår om morgenen. Men den koster så til gengæld også intet mindre end 2.495 kroner. Og hvis den udløser sig, så kan den ikke bruges igen. Det vil dog ikke ske medmindre du er indblandet i en ulykke, da teknologien deri er ekstremt avanceret og testet rigtig mange gange. Hjelmen er desuden CE-godkendt i Europa, så den er ganske sikker.
 
Jeg kan altså ikke opfordre nok til at folk husker cykelhjelmen derude (usynlig eller ej) - gør det nu for jeres egen og jeres families skyld! Tænk nu hvis der skete noget.

Om forfatteren

Ekspert i cykelhjelme og generelt cykel-interesseret.