Hvilke tyroler kostumer er populære hhv. til mænd og kvinder?

 

Kun få temaer i verden med det erklærede mål at underholde og feste dagen og natten lang flere dage i træk, kan tilbyde så meget fest og gang i den på alle parametre  som tyroler festen kan. Tyrolernes fest har sit afsæt i det sydlige Tyskland i alpeområdet mellem Tyskland, Østrig og Italien. Men den stærkt smittende fest er efterhånden blevet udbredt til resten af verden, hvor man har taget den uhøjtidelige og folkekære fest til sig. Tyroler fest er ensbetydende med øl i stride strømme og i store glas, de karakteristiske lederhosen, hornmusik og frodige kvinder i nogle gange frække, søde tyrolerkostumer. Det bekræfter kostume-butikken www.festli.dk.

Det er den blanding af indslag og løssluppenhed, der har været stærkt medvirkende til at tyrolertemaet har fået en udbredelse overalt i den vestlige verden. For folk, der holder af frisind og uhøjtideligt samvær der i mange henseender har afløst de mere forudsigelige, regelrette og nogle gange lidt kedelige fester og sammenkomster mange andre steder end lige i Tyrol. Med til lejligheden hører et velvalgt tyroler kostume til henholdsvis kvinder og mænd.

Tyroler kostumer til kvinder er noget specielt

For tyroler kostumerne til kvinderne gælder der et par grundregler, man helst skal overholde for at leve op til forventningerne om den helt rigtige tyroler kvinde med sus i skørterne.

Hvis vi starter fra øverste etage, så er det helt perfekt, hvis du kan sætte et par fletninger i håret eller sætte det op i en ’kringle’ på toppen – ganske som du sikkert har set især de sydtyske kvinder gøre – i hvert fald på film og billeder igennem en menneskealder. Man kan også tage et tørklæde på hovedet, som mange kvinder på landet i bjergene havde og flere steder også stadig har. Kvinder i tyroler kostume skal helst have en skjorte på, der dog også kan være toppen af en kjole.

Det vigtigste er, at den har knapper foran, som gerne må være knappet godt op, for de bayerske kvinder til oktoberfesten er kendt for at være nedringet foran og måske også bagved, men hvor nedringet, den skal være, det sætter du naturligvis selv grænse for. Nederdelen skal helst være kort og gerne med hvide eller anden farve strømpebukser inden under.

Mændenes tyroler udklædning er anderleds

Mændenes kostume er tilsvarende inspireret af de klassiske alpebønders dragt. Det er her de berømte eller berygtede lederhosen kommer ind i billedet som den genkendelige del af mændenes udstyr. Bukserne er korte, og så hører der seler med, så de kan holde sig oppe mens man swinger rundt på dansegulvet eller balancerer med de store ølkrus. Underbenene dækkes af gerne hvide sokker, der dog også kan være i andre, farver, hvis det kniber.

Fodtøjet er i den originale udformning lædersko eller støvler med lange snørebånd. Og med en tyrolerhat på hovedet er en af verdens mest populære ellers sat i gang. Vigtigst af alt er smilet, latteren, den umiddelbare glæde og løsslupne stemning ved tyroler festen. Den anden gode ting er, at det intet betyder, hvordan du ser ud til daglig for alle er velkomne – store, små, tykke og tynde.

Om forfatteren

Mit navn er Tobias, og jeg blogger om lidt af hvert på internettet.