Lidt viden om automatiske ure

De fleste tænker sikkert at ure blot er noget man har på armen og opfatter det ikke som håndværk som det måske fortjener. Der findes et hav af forskellige detaljer omkring urene, som på hver sin lille måde kan være med til at gøre urene helt unikke og samtidig hjælpe til at flytte overliggeren for den konstante udvikling.
Hvis vi ser tilbage til urets begyndelse så var det længe før man opfandt selve batteriet hvilket i dag betyder at når snakken falder på "rigtige ure" så er der tale om ure med det automatiske urværk. Et automatisk urværk er kort og godt en type urværk som holdes i gang via armens og kroppens bevægelser, således at du ikke behøver at skifte batteri. Denne form for urværk er trods alt også upraktisk i det man vil skulle trække uret op igen hvis man f.eks. ikke har haft uret på i flere dage, hvilket på den baggrund kan være upraktisk.
Efterhånden som årene er gået så har man ligeledes fundet andre metoder at fremstille urværker og særligt de to store giganter fra Citizen og Seiko har præsteret noget helt særligt. Særlig de flotte Seiko ure er i mange tilfælde designet med det helt særlige kinetic urværk som ligeledes holdes i gang via kroppens og armens bevægelser. Citizen har det lidt anderledes i de man hos Citizen har valg at designe deres miljøvenlige med et såkaldt Eco-Drive urværk, hvilket betyder at disse ure oplades via solens og lysets stråler, så derfor kan du ikke have den type ur liggende for lang tid i skuffen eftersom uret således vil gå i stå, men ligger du det f.eks. i vindueskarmen, så optager uret den energi der er nødvendigt for at værket indeni kan holde uret i gang og vise tiden.
Ydermere har Seiko igennem de senere år endvidere designet en nyere form for Kinetic urværk som kaldes Kinetic Direct Drive. Denne type urværk er specielt fordi der er tale om to urværk i samme ur og som dermed giver urene en ny dimension. Denne form for urværk ses ofte i Seikos serie kaldet Valetura, som er den serie der er designet til professionel sejlads, da disse ure endvidere har en nedtællings funktion, så du f.eks. kan få at vide når der er 10, 5 og 2 minutter til starten går på næste kapsejlads. Det bliver spændende at se hvad Seiko og de andre ur-specialister finder på næste gang.