Rundt i Peru

 

Peru er et land med en lang spændende historie bag sig. Et af Sydamrikas absolut spændende rejsemål, der fortjener opmærksomhed. Tænk på inkaerne, sivbåde, mænd der strikker og et frodigt plante- og dyreliv.

Tag på rundtur i Peru og oplev de store kontraster landet kan byde på. Det er meget imponerende.

Titikaka søen i syd

Verdens højst beliggende sejlbare sø. Den ligger i 3.800 m. højde og er kæmpestor og iskold.

Stævn ud fra Puno og sejl til Uros, der er et samfund hvor alle bor på øer af siv. Man høster den nærliggende siv, og bygger sin ø ud af dem. Herpå sætter man sine huse - også bygget af siv - og bygger sin både, af siv.

Fortsæt til Taquile hvor mændene går rundt i gaderne, alt imens de strikker på livet løs. Og tag over til Amantani og oplev bjergtinderne Pachamamma (Moder Jord) og Pachatata (Fader Jord), hvor de lokale hvert år ofrer til fordel for den kommende høst.

Inkaerne

Fra højderne kan du tage lidt længere ned - målt i højdemeter - til ca. 2.600 m. højde, og mod nord (dog er vi stadig i det sydøstlige hjørne af Peru), der er Inkaernes gamle kongeby. Inkaernes konger havde - som mange andre monarker rundt om i verden - tendenser til ødsel storhedsvanvid. Cusco menes at skulle være anlagt, så den ligner en puma, der er et helligt dyr for peruvianerne. Inkaerne menes at have regeret fra 1147 til 1533.

Fra Cusco kan du starte en ekspedition der går ad den gamle inkasti gennem bjergene til den populære og sagnomspundne ruinby Machu Picchu. Der er traditionelt to ruter med hhv. to og tre overnatninger. Prøv kræfter med den lange rute, der er ca. 42 km. og starter fra punktet km. 82. Kom op i over fire km. højde og tynd luft, oplev en storslået natur, vilde lamaer, kolibrier, planter, stilhed og turisme. Det er en helt fantastisk tur.

Målet med turen er at nå Machu Picchu, der i nyere tid først blev beskrevet af arkæologen Hiram Bingham i 1911. Byen skulle have været for udvalgte folk fra Inkariget, og måske være blevet brugt som et religiøst og videnskabeligt center.

Ruinerne er velbevarede, men lider hårdt under den massive turisme.

Fra Machu Picchu kan man tage en bus ned til Ollantaytambo, hvor man kun kan komme fra med tog!

Regnskoven

Peru byder på mere end bjergsøer, ruiner og smukke udsigter. Cirka midt i landet - og lidt mod øst - er der en stor, spændende regnskov. Her starter Amazon-floden.

Var der de andre steder spændende natur, er livet i regnskoven overdådigt. Konstant er der en larm af ren natur, der gør sig til. Aber, edderkopper, papgøjer, fulge der lyder som noget der ikke kan gengives, frøer, sommerfugle, piratfisk, liv i alle former.

Der er flere projekter i gang, hvor man forsøger at dyrke regnskoven i respekt for naturen, dvs. altid bruge mindre end der skal til for at naturen kan regenerere. Her er turister en vigtig brik i puslespillet, for det er primært ved at trække turister til området, at der kommer penge til projekterne. Turisterne oplever, hvordan det kan lade sig gøre at leve under ordnede forhold (primitivt, men ordnet), økologisk og alligevel få en storslået oplevelse.

Peru har meget at byde på. Prøv selv.

Om forfatteren

Kim Malchau har rejst i Peru i oktober 2004. Turen var arrangeret af det canadiske GAP Adventures, og gruppen bestod af 12 personer.