Rundt om Amsterdam på cykel

Hvert år besøger mere end 3.500.000 turister Amsterdam, ikke mindst takket være de mange billige rejser.  Men det er langt færre, der oplever byen fra dens bedste side: bag styret på en cykel.

Næsten halvdelen af al transport i Amsterdam foregår på cykel. Hollænderne er stolte af deres cykelkultur og træder i pedalerne hele året rundt. Ligesom i Danmark er byen forbundet af et omfattende net af cykelstier, der ikke alene gør det meget nemmere at komme rundt, det er også den bedste måde at se byens mange seværdigheder på.

Men før du kaster dig i sadlen, og selvom du som dansker måske er en rutineret cyklist, er der dog tre praktiske råd, som er gode at have med på bagagebæreren, når du kører rundt og spotter seværdigheder i centrum. Lås cyklen – Amsterdam har hvert eneste år flere cykeltyverier end cykler; overhold trafikreglerne – det hollandske politi giver gerne bøder for at køre over for rødt, også selvom du er på cykel; hold øje med sporene til sporvognene – og prøv ikke selv at finde ud af hvorfor.

Cyklen er uden tvivl det bedste og hurtigste transportmiddel i midtbyen, men du kan også tage den med ud på landet, når du skal se de mange flotte tulipanmarker, slotte og vindmøller. I de fleste af togene er det tilladt at tage cykler med, og selv i den mindste landsby vil du næsten altid kunne finde en cykeludlejning. Her er et par tip til cykelture lidt uden for Amsterdam.

Omme bag hovedbanegården finder du en gratis færge til det nordlige Amsterdam. Følg skiltene på den 10 km lange rute til den lille landsby Broek-in-Waterland. Herfra er der 8 km til Uitdam langs den østlige vold. Alt afhængig af kondition og humør kan du nu vælge, om du vil tage tilbage til færgen langs den østlige vold, eller om du er frisk på at fortsætte nordpå til den hyggelige fiskerlandsby Marken, hvorfra du via Uitdam kan komme tilbage til færgen igen. På turen vil du komme forbi flere vindmøller, små hyggelige landsbyer og charmerende bondegårde. Og udsigten over marsklandets natur og vand kan hurtigt få dig til at glemme, at du ikke er mere end en cykeltur væk fra en europæisk hovedstad.

En anden mulighed er Muiden. Du kan enten følge skiltene eller tage toget fra hovedbanegården til Weesp (16 km), hvorfra der kun er 5 km til Muiden og Muiderslottet. Hvis du har overskud af benkræfter og tid, bør du også se den befæstede by Naarden 10 km derfra. På ruten vil du ud over de historiske monumenter og den flotte natur også finde muligheder for at shoppe og hvile benene på en cafe.

Endelig er der den lidt længere tur til Alkmaar (40 km). Den kan heldigvis også klares i toget, og derfra kan du leje en cykel og køre vestpå mod Bergen aan Zeehead (8 km). Fortsætter du mod nord langs kysten, kommer du efter 10 km til Camperduin. Højdepunkterne på turen indeholder bl.a. strande, klitter og imponerende palæer.

Søg og find billige hoteller i Amsterdam !