Rundt om Paris

 

Bare fordi du allerede har set Eiffeltårnet, Louvre og Notre Dame, behøver det ikke at være kedeligt at besøge Paris. Med et af de mange gode tilbud på billige rejser, kan du bestille billige flybilletter  sammen med en lejebil og se mere af Paris, end du plejer.
Mange tager hvert år til Paris uden at vide, hvor mange spændende steder i omegnen de også kunne besøge. Her er nogle bud på et par delikate franske specialiteter, der ligger ikke i, men lige rundt om Paris.
De fleste danskere har eller har været i et hus med Monets åkander på væggene. Nu kan du se dem i samme omgivelser som kunstmaleren selv, efter haven i hans hus i Giverny er genplantet efter den tid, der mere end noget andet inspirerede impressionismen. Det lyserøde murstenshus, i dag kaldet Foundation Claude Monet, var hjemsted for den franske maler fra 1883 til 1926. Ud over haven og søerne vil den besøgende også få mulighed for at se flere impressionistiske værker og deres indflydelse på kunsthistorien i det 20. århundrede. Giverny ligger cirka 85 km fra Paris og kan nås i bilen på en god time.
En time øst herfra, altså lige nord for Paris, ligger et andet hjem, man kan besøge, hvis man vil fortsætte den malerkunstneriske udflugt. For i Auvers-sur-Oise boede hollandske Vincent Van Gogh nemlig igennem 37 år af sit korte liv, og stedet er den eneste ud af de mere end 35 boliger, Van Gogh frekventerede rundt omkring i Holland, Belgien, England og Frankrig, som er bevaret i sin oprindelige stand. Restauranten, der ligger lige under huset Auberge Ravoux, har siden 1890 budt gæster fra hele verden velkommen og gør det stadig.
En anden meget interessant oplevelse ligger i den vestlige udkant af byen, tæt på Seinen. Her opførte den franske forfatter bag Greven af Monte Cristo og De Tre Musketerer nemlig sit eget slot, da han var på toppen af sin berømmelse i 1844. Stilen er en blanding af renæssancepalads og gotisk slotsborg, og haven er udsmykket med grotter, ornamentale sten og små vandfald. Den eventyrlige drømmebolig, tegnet af datidens berømte arkitekt Hippolyte Durand, stod færdig i 1847. Hver facade er prydet med udhugninger og brudstykker fra Dumas’ egen historie, personlighed og litterære inspiration er til stede overalt. Over hovedindgangen hilser et portræt af forfatteren alle velkommen, og i gavlen finder man inskriptionen med hans motto: ”Jeg elsker alle dem, der elsker mig.” De fleste forelsker sig i hvert fald i hans slot. Der er åbent alle ugens dage på nær mandag.
Er det i øvrigt arkitektur, man er interesseret i, må man ikke snyde sig selv for Villa Savoye, blot en lille firkantet villa, men måske stadig det største og mest karakteristiske mesterværk af den schweizisk-franske arkitekt Le Corbusier, bygget i 1929 som selve eksemplet på principperne i hans æstetik.
En bil i Paris giver dig endnu flere oplevelser at vælge mellem. Bon voyage!