Stivhed i ski. Vælg ski med den rette stivhed.

At købe en ski med den rette stivhed, kan ofte være alfa omega for et godt skikøb. Der er stor forskel på hvor stive ski er, alt efter hvad de skal bruges til. Carving ski er stivere end park ski, som er stivere end offpiste ski, som oftest. Derfor skal du først finde ud af, hvilken slags ski du vil købe.

En carving ski, må gerne være rigtigt stiv. Den er beregnet til hårde pister, hvor skiene skal være stabile under høj fart. Der findes dog også forskellige slags carving ski, alle disse carving ski, stille forskellige krav til skieren. Hvilket også betyder at de er opbygget med forskellige grader af stivhed. Meget af stivheden kan du udlæse af svingradiussen. Dog ikke alt, da det også afhænger at skiens sidecut. Svingradiussen er dog en god indikator for stivheden i et par ski. Ved en høj svingradius har man også stiv ski. Stivheden giver, som tidligere nævnt, stabilitet. Det gør dog også at der skal bruges mere muskelkraft for at tvinge skien ind i svinget. Det er derfor vigtigt at finde en god balance. Du kan læse meget mere om at finde balancen i vores guide køb ski. Nogle ski har også kombineret blødhed og stivhed. Det gør skiproducenterne ved at have en stiv bagski, som giver stabilitet og en blødere forski, som gør det nemt at indlede carvingsvinget.

Både park ski og offpiste ski er blødere. Dette giver nemmere kontrol ved lav fart. For offpiste skienes vedkommende er skiene mere eftergivende i offpisten. Hvilket giver bedre opdrift og større kontrol. Samtidigt gør den blødere ski, at man bedre kan poppe ud over kickers og naturlige hits i offpisten. En blødere ski, giver samtidig en mere legesyg ski, som kan gøre ski til en endnu større fornøjelse.

Det er dog stadig vigtigt at skiene har en hvis stivhed. Ellers er det umuligt at kontrollere skiene ved højere fart. Freeskiing bliver meget sjovere, når du finder præcis den stivhed i skiene som passer til dit skiløb.

Om forfatteren

Jeg er udpræget skinørd. Har tilbragt to sæsoner i St. Anton am Arlberg, hvor jeg har kørt på ski hver eneste dag. Dette gav udslag i at jeg til Helly Hansen Freeride DM 2011 endte som nr. 5.