En gennemgang af hvordan varmepumper virker

Varmepumper er blevet mere attraktive den seneste tid, dels fordi at elafgiften er blevet sænket, og derudover er varmepumperne blevet mere effektive. Den proces som foregår i varmepumperne, den minder meget om det der foregår i et køleskab.
I et køleskab sørger en kompressor for at trække varmen ud af køleskabet, og bliver på skabets bagside sluppet ud til den omkringliggende luft. I varmepumpen foregår det hele med modsatte fortegn, dvs. at varmepumpen trækker varme fra enten luften eller jorden, o g afgiver denne varme til anlægget inde i boligen. Der findes tre forskellige typer af varmepumper, det er luft til luft, luft til vand og jordvarme. Hvis man ønsker at vide mere om den enkelte type kan man læse mere på siden se-varmepumper.
Varmepumpens proces trin for trin
1: varmen fra jorden eller udeluften optages af en frostsikker væske, som cirkulerer i et stort helt lukket system, der er forbundet sammen med varmepumpen.
2: Idet væsken når varmepumpen så overføres varmen til en anden kølevæske. Kølevæsken har et lavt kogepunkt og fordamper når den optager varmen fra det store lukkede system.
3: Dernæst kommer væsken i en kompressor, som øger trykket og dermed også temperaturen til et niveau på ca. 80-90 grader.
4: I det næste trin sænkes temperaturen til ca. 50 grader og det sker via en kondensator, og luftten er klar til at blive brugt i boligens varmesystem.
5: Kølevæsken bliver ledt videre til en ventil, som justere temperaturen så den ligger på ca. nul grader.
Nu er processen nulstillet, og det hele bliver ved med at køre i ring på denne måde
Hvor effektiv er en varmepumpen?
En varmepumpe effektivitet måles via enheden SCOP, og den siger noget siger noget om effektivitet gennem et helt år. Alt efter hvilken type varmepumpe man har, så varierer SCOP-faktoren, men den ligger typisk et sted mellem 3,0 og 5,0. Værdien siger noget om hvor mange kWh man får igen for hver kWh investeret, dvs. en SCOP-faktor på 3 giver 3 kWh for hver pumpen bruger 1 kWh.
Det betyder at ens varmeregning vil blive mindre, men man skak selvfølgelig være villig til at investerer et engangsbeløb. Tilbagebetalingstiden kan variere alt efter hvilke forhold der det pågældende sted, men i mange tilfælde vil en tilbagebetalingstid ligge et sted mellem 6 og 10år.