Græsplænen - succes på den nemme måde

Mange haveejere kender til problemet: der er kløver, mælkebøtter og tusindfryd i græsplænen. For slet ikke at tale om mos i ubehagelige mængder.

Ukrudtet kan fjernes, og det er ikke så svært endda. Det sværeste er at tøjle tålmodigheden.

Grundlæggende om pasning af græsplænen

Mos og ukrudt kommer fordi betingelserne for det er tilstede. Vil du af med det må du fjerne forudsætningerne.Mos kan lide skygge og fugt. Midlet til at undgå at nyt mos kommer er derfor, at din græsplæne får lys og luft nok.
På samme måde er det med ukrudtet, dvs. kløver, tusindfryd og mælkebøtter. De kommer fordi der er plads til det i plænen.

Midlet mod nyt mos og ukrudt er at græsset i sig selv fylder HELE græsplænen. Det er ligetil og kræver primært dovenskab. Græsset skal nemlig have et ordentlig rodnet. I en græsplæne er ca. 2/3 rod mens 1/3 er det synlig græs. Derfor skal du lade græsset gro for at sikre at rodnettet bliver ordentligt udbredt og godt stærkt.

Når græsset tager al den plads der er, kan ukrudt kun meget vanskeligt finde vej til din plæne. Okay, mælkebøtter kan altid finde vej, men de har vanskelige vilkår, så de er til at holde nede.
 

Gødning af plænen

Du kan hjælpe din græsplæne godt på vej ved at gøde den med jævne mellemrum. Tre gange på en sæson kan være nødvendigt, men så heller ikke mere.I foråret kan væksten skydes i gang med lidt gødning. Pas på med at give for meget - giv hellere lidt mindre og gentag evt. efter godt te uger.
Om sommeren kan du også give plænen et skud gødning, men vær helt sikker på at du kun giver inden det bliver regnvejr, så gødning kan blive vasket ned i jorden. Bliver gødningen liggende ovenpå jorden brænder du i stedet plænen af, og så er arbejdet spildt. Det er ikke meningen.

Sidst på sæsonen kan du også give lidt gødning, men igen - vurder om det er nødvendigt. Er plænen pæn og du er rimeligt tilfreds så lad være. Kunstgødning ER gift og det skader miljøet.
 

Fjern ukrudtet

Er plænen angrebet skal skidtet væk. Det bedste er at få gang i havetøjet, og så elelrs en gang manuelt arbejde.
Mos: fjernes nemmest med en vertikalskærer (mosmaskine, mosfjerner... den har mange navne). Nogle modeller samler mosset i en opsamlingsting, mens andre lader det oprevne mos ligge på plænen. Under alle omstændigheder skal det samles sammen og skaffes af vejen.

Mælkebøtter, kløver og tusindfryd fjernes nemt ved at give sprede plænetrim ud over hele plænen. Det kan være lidt dyrt, men ukrudtet visner hurtigt og giver plads til at græsset kan gro og brede sig.

Og vær så lidt doven herefter. Lad græsset blive LIDT længere end normalt før du klipper det. Så får du med tiden en god græsplæne.

Du kan altid gøre det hele mere avanceret. Du kan lufte græsplænen, give den topdressing, rulle den med en tromle og meget mere. Men det er en historie for sig.

Om forfatteren

Kim Malchau har i 2005 købt et hus med en have til, hvor græsplænen ikke helt var i tip-top stand. Den research og de eksperimenter der er foretaget er grundlaget for denne artikel.