Gulvafslibning

Hvis gulvet trænger til en gulvafslibning, er der to forskellige løsninger, som også har to forskellige priser. Den ene løsning er, at du tager sagen i egen hånd og selv foretager en nedslibning. Det er den billigste mulighed, men det kræver nok, at du har en smule erfaring med at gøre tingene selv. Den anden, og noget lettere, løsning, er, at du får en professionel fagmand til at se på sagen.

Fremgangsmåden er sådan set meget enkel, hvis man vælger at udføre nedslibning på egen hånd. Først skal trægulvet slibes med meget groft sandpapir. Dernæst med sandpapir med lidt højere korntal, og sådan fortsættes der, indtil gulvet til sidst slibes med det fineste sandpapir. Det er en fordel at bruge en slibemaskine til sådan et arbejde. Slibemaskiner bruger dog ofte en del mere sandpapir end nødvendigt er, så det kan godt ende med at blive dyrere end forventet. Når man selv sliber trægulvet, er det vigtigt at være opmærksom på, at gulvene sjældent er helt plane. For at komme ned i de dale, der kan være i trægulvet, er det ofte nødvendigt at nedslibe noget af gulvet med håndkraft. Det er en klassisk fejl, at gulvet bliver mere ujævnt, når man selv har foretaget nedslibningen. Det skyldes, at man kommer til at trykke sandpapiret hårdere mod gulvet nogle steder end andre.

Efter at nedslibningen er overstået, skal gulvet lakeres. Markedet for gulvlak er stort, så det er vigtigt at vælge den lak, som passer optimalt med forventningerne til, hvordan trægulvet gerne skal ende med at se ud. Gulvlak kan købes i de fleste malerforretninger og byggemarkeder. Her kan også fås vejledning om, hvilken gulvlak man skal købe. Lakken kan både fås i en oliebaseret og i en vandbaseret form. Den ene er ikke nødvendigvis bedre end den anden, men nogle mener, at olielakken kan være sundhedsskadelig og kan give trægulvet et gulligt skær.

Hvis man ikke er helt tryg ved at gøre det selv, og man vil være helt sikker på, at gulvet er rigtig pænt efter nedslibningen, bør man få det lavet professionelt. Der er mange forskellige priser på gulvafslibning og gulvafhøvling, og prisen på en afslibning varierer i forhold til, hvor slidt gulvet er og hvor stort et område, der skal afslibes. Typen af trægulv har også betydning for priserne på gulvafslibning. Den normale procedure er, at firmaet sender en ansat ud, som kigger på trægulvets træsort og tilstand, inden der bliver givet en pris på gulvafslibningen.

Om forfatteren

Gulve er vores passion og profession, kontakt os gerne hvis du har nogle spørgsmål.