Varme og vandbesparelser i swimmingpools

Der har i årtier været heftig og stigende debat om CO2-udslip og knappe ressourser. Vi har set kraftige prisstigninger på vand og olie og vi har genereltfået en større miljøbevidsthed i Danmark. Vandforbruget har været faldende i det seneste årti med ca. 15%.

  • Brug af afdækning for at forhindre vandfordampning med op til 90%! Afdækningen er ofte en "termodug", som ud over at reducere vandfordampningen fra poolen, også reducerer kemiforbruget go hæmmer algevæksten (mindre lys) og således også reducerer vedligeholdelsen af poolen.
  • Installèr en regnvandstank, som kan opsamle regnvand til brug for løbende at supplere poolens vand, ved fordampning og når det er nødvendigt.
  • Hold swimmingpoolen´s vand afbalanceret med den rette ph- og klorværdi, så poolens vand holdes sundt og rent. På den måde vil være yderst sjældent, at skulle aftappe vand fra poolen for at få de rette værdier i vandet.
  • Undersøg muligheden for at erstatte dit sandfilter med et patronfilter. Et sandfilter skal typisk returskylles for at blive renset i ny og næ, hvilket et patronfilter ikke skal og derfor kan der spares flere tusind liter vand på den måde. Men søg rådgiver forinden beslutningen træffes, idet flere andre forhold skal vurderes.

Disse enkle tips vil spare mange tusind liter vand på en sæson pr. familie!

Ligesom der kan spares på vandet, så kan der også spares på varmen. Du kan reducere varmetabet fra vandet i swimmingpoolen og det er i høj grad relevant i Danmark. Vores varme sommerperioder kan som bekendt svinge meget både i varighed og hyppighed. Desuden er varmetabet om natten ganske væsentligt, så hvis du vil holde din pool varm, indbydende og samtidig forlænge badesæsonen væsentligt, så bør du overveje en af løsningerne herunder:

  • Et termotæppe som dækker poolens vandoverflade, reducerer varmetabet specielt om natten ganske meget. Varmetabet er om natten størst - specielt i de varme sommerperioder og hvis du har opvarmning (solvarme) af vandet. Termotæppet skal fjernes helt forinden der bades evt. om morgenen.
  • Et bobbeltæppe som er lavet af gennemsigtig plastmateriale (m. luftbobler) har samme formål som et termotæppe, men har derudover den fordel, at solen kan fortsætte med at opvarme vandet, hvis det bruges om dagen. Det er samtidig den billigste løsning der kan anvendes til formålet. Et bobbeltæppe flyder frit på vandoverfladen og behøver ikke nogen bindinger til at holde det på plads. Også her skal tæppet fjernes helt forinden badning.

Om forfatteren

Bjorn Gervo har beskæftiget sig med swimmingpools i mange år og er webdirector på http://www.poolguide.dk