4G internettet

Danmark bliver et af landene, der kommer til at ligge helt i front, når vi taler om det nye 4G internet.

I begyndelsen af 2010 blev der lanceret 4G in Stockholm og Oslo på forsøgsbasis og Danmark kommer nu med. Byen bliver Ålborg, hvor Professor Preben Mogensen ved institut for elektroniske systemer ved Ålborg Universitet, er involveret kraftigt i projektet.

Der forskes for 90 million midt i Ålborg
Der er bevilliget hele 45 millioner fra Højteknologifonden, som skal være med til at få et 4G internet op at køre i Ålborg. Ålborg Universitet er i projektet gået sammen med Infinion technologies (Chip producent, Ålborg) og Agilent (Amerikansk test firma). Samlet har de to industri partnere bidraget med ekstra 45 millioner, således at det samlede projekt budget er på hele 90 millioner, hvilket nok skal sætte skub i forskningen og give en masse brugbar viden.

Støtten fra højteknologifonden har været hele fundamentet for at kunne tiltrække de to industrielle partnere og Preben Mogensen er overbevist om at hverken Agilent eller Infinion var gået ind i et så stort projekt uden medfinansiering. Det er derfor fantastisk at opleve, at vi nu i lille Ålborg kommer til at se banebrydende testning og forskning indenfor et felt, der kommer til at have enorm betydning for kommunikationen i fremtiden over hele verden. Lad os håbe andre firmaer også kan nyde godt af denne førsteplads på verdenskortet. 4G internettets nyheder Med det nye 4G mobile internet vil den almindelige dansker få helt nye muligheder.

Hvad betyder det nye 4G internet?
Forestil dig dit nuværende kablede internet, bare trådløst. Du kan streame film i dit sommerhus fra din pc på din hjemmeadresse i HD kvalitet, du kan klare mobile video opkald og holde konferencer fra et mobilt kontor, du kan spille computerspil og egentligt lave alt det du på nuværende tidspunkt, kun kan gøre med en jordbunden kabel forbindelse.

Prisen vil angiveligt falde, da ADSL forbindelserne får øget konkurrence og interessen vil være øget. Ser vi på hastigheden, forventes 300 mbit som teoretisk max hastighed, og markant forbedrede ping tider med andre ord, over 10 gange det du kan opleve i dag. Hvorfor er det vigtigt at være med? Udviklingen og brugen af det mobile bredbånd, som vi kender det i dag (3G turbo), er meget kraftig.

I europa ser vi en faktor på 5 til 15 pr år, og det eksisterende 3G net har svært ved at følge med. Der skal simpelthen udbygges helt tosset med 3g for at dække behovet og der kan 4G meget lettere klare de efterspurgte større datamængder. At Danmark er helt i front på feltet, vil betyde mulighed for mange ekstra arbejdspladser i fremtiden. Den viden Danmark opnår omkring den nye teknologi LTE, vil give virksomhederne i Danmark mulighed for at være med der hvor det sner.

Om forfatteren

Jonas Jørgensen

Læs mere på:
http://www.bredbaandmobilt.dk