Egne eller færdige PHP-scripts?

Skal du vælge at lave dine egne PHP-scripts eller bruge færdiglavede?

Der er fordele og ulemper ved begge dele, og her kommer de væsentligste.

Egne PHP-scripts

Du går ikke lang tid, fra du begynder at lære om PHP, til du kan lave dine egne scripts. Du kan fx lave formularer, som sender dig en e-mail med hjemmesidegæsternes kommentarer. Eller du kan automatisere en masse af arbejdet med at vedligeholde din hjemmeside.

Når du laver dine egne PHP-scripts, kan du - inden for rammerne af din viden, naturligvis - få dem til at gøre lige nøjagtigt det, du vil have dem til. Du er ikke afhængig af, at andre har haft samme behov som dig, og derfor har lavet scripts, som du kan downloade.

Selvfølgelig er du nødt til at sætte dig ind i nogle færdigheder. Du er nødt til at lære noget, men det er faktisk rigtig sjovt, og du vil hurtigt opdage, at det er et projekt, der kan fange din interesse fuldstændigt.

Desværre er der en del mennesker, især helt unge, der finder det ufatteligt morsomt at hacke sig ind på andres domæner ved hjælp af fejl i PHP-scripts. Et lille hul kan være nok til, at de kan få adgang til den mappe, du har scriptet i.

Når du laver dine egne scripts, er der kun dig til at holde øje med, at scriptet er lavet så sikkert som muligt.

Færdige PHP-scripts

Især hvis der er tale om store projekter, kan det betale sig at bruge færdige PHP-scripts. De færreste vil kaste sig ud i at programmere en blog, når de bare kan hente et script som WordPress til det gratis.

Det er forholdsvis let at bruge færdige scripts. Ofte vil de skulle tilpasses lidt, men det er til at klare med bare lidt kendskab til PHP.

Ulempen ved de færdige scripts er, at de bruges af mange mennesker. Hvis en af dem, som synes det er sjovt at hacke sig ind på domæner, finder et hul i sådan et script, så er det ude på internettet i løbet af minutter, og tusinder af andre script-kiddies (som disse personer kaldes) kan muntre sig med sider, der har scriptet installeret.

Heldigvis bliver disse huller som regel lappet meget hurtigt, men det kræver af dig som webmaster, at du holder dine scripts ajour hele tiden.

Hvad skal du så vælge?

Hvad er så bedst? Egne eller færdige scripts?

For de store projekter som blogge, forummer og lignende vil jeg anbefale dig at bruge færdige scripts. Dog skal du opretholde en rutine med at tjekke, om der er opdateringer til disse scripts og holde dem ajour.

Til de små og mere specifikke projekter vil jeg mene, at egne scripts er bedst.

Begynd evt. i det små, og udvid dit område lidt efter lidt. Fx udskiftede jeg for flere år siden det script, som styrede en af mine største hjemmesider med et script, som jeg selv lavede. Først for nyligt har jeg sat den fornødne tid af til at perfektionere det, men det var brugbart i flere år inden. Og den manglende funktion gik kun ud over mig selv og ikke gæsterne på hjemmesiden.

Om forfatteren

Lær mere om PHP, og se hvilke programmer du har brug for til at lave dine egne scripts. Det vil nok forbavse dig, at du sandsynligvis har dem alle sammen! http://www.seferim.com/php - it-forfatter Britt Malka