IP telefoni på 5 minutter

Hvad er IP telefoni

Almindelig telefoni - den "gammeldags" slags med helt almindelige telefoner - bruger kobberkabler til at transportere din tale. IP telefoni bruger de samme kabler som computere, dvs. de kan tilsluttes et almindeligt computernetværk. Det kan en almindelig telefon ikke.

Hvorfor er IP telefoni smart?

Det er især smart, hvor man har netværksadgang til en fast pris. Så er taletiden så at sige allerede betalt, for det koster ikke ekstra at bruge forbindelsen til mere end blot at surfe på internettet, eller at forbinde to eller flere computere med hinanden. Der er altå et prisaspekt i det.

Det giver også andre fordele i forhold til en almindelig telefon. Du kan tage din private telefon med dig hele verden rundt, blot du har en bærbar computer og et headset. Igen betaler du kun for adgangen til netværket (til internet) og ikke skyhøje takster for at ringe fra ét land til et andet. Der er altså også et mobilitetsaspekt.

En besked på telefonsvareren kan aflyttes direkte fra telefonen som det kendes fra almindelige telefoner, men man kan også få beskeden sendt til sin mailboks som en lydfil. Det giver mulighed for at gemme beskeden til senere brug.

IP telefon er ikke kun for nørder

Efterhånden som teknikken bliver mere og mere moden bliver det lettere at være forbruger, også når det drejer sig om IP telefoni. I starten skulle man have en computer tændt for at kunne bruge sin IP telefon, man skulle have teknisk snilde for at få sat tingene op og få dem til at virke, og så kunne man alligevel ikke være sikker på at det altid virkede.

I dag leverer teleselskaberne en boks hvor man slutter sin IP telefon til, så virker det. Flere steder ser man også et traditionelt telefonstik i væggen, og lige under det der der noget der kan ligne tilslutning til netstik. Det er til IP telefonen. Og det virker på samme måde som den kendte telefon.

Fordele og ulemper

Det er blevet lettere at bruge sin "telefon" andre steder end derhjemme - den er lettere at flytter midlertidigt eller permanent. Og så er det billigere end traditionel telefoni. Telefonen kan nu også "snakke sammen" med computeren, så de to ting kan supplere hinanden og arbejde sammen.

På minussiden må stå, at det er mere kompliceret teknik, man er mere afhængig af at en række computere hele tiden fungerer. Og så kan overgravning af et kabel i den anden ende af landet betyde at man ikke kan bruge sin telefon, da ens "lokale" telefoncentral med stor sandsynlighed er en server, der står centralt hos teleselskabet.

Om forfatteren

Kim Malchau har implementeret IP telefoni i en af Danmarks største kommuner og er projektleder på udbud og implementering af it større løsninger.