Undgå at snyde dig selv når du sammenligner priserne på mobilt bredbånd

Målet med denne guide er at hjælpe dig med at undgå de fejl, som de fleste begår når de sammenligner priserne på mobilt bredbånd.

For en god ordens skyld vil jeg lige nævne, at jeg i guiden fokuserer på "3g", som er den teknologi langt de fleste internetudbydere bruger til at levere mobilt bredbånd. Der er andre måder at få trådløst internet på, men når "normale mennesker" som du og jeg køber mobilt bredbånd, så er det næsten altid en 3g forbindelse.

Hvorfor mange snyder sig selv
Det er rigtig svært at sammenligne tilbuddene på mobilt bredbånd – selv for eksperter. Det skyldes, at der er stor forskel på hvor god dækning de forskellige internetudbydere har, og du kan derfor risikere at en forbindelse, der ser rigtig god ud på papiret, er noget nær ubrugelig for dig, da internetudbyderen har dårlig dækning i dit område.

I resten af guiden vil jeg give en række råd til hvordan du nemt kan sammenligne den mobile bredbåndsdækning fra de forskellige internetudbydere, så du undgår at vælge i blinde.

Se på internetudbyderens dækningskort
De fleste internetudbydere har et dækningskort på deres hjemmeside, hvor du kan slå din adresse op og se hvordan dækningen er der hvor du bor.

Disse kort er gode til at få en god ide om den hastighed og stabilitet du vil få, hvis du køber hos internetudbyderen. De er desværre ikke perfekte, og der f.eks. er en stor bygning mellem dit hus og internetudbyderens nærmeste 3g sendemast, så vil du ofte få en væsentligt langsommere forbindelse end hvad du ville forvente efter at have kigget på internetudbyderens dækningskort.

For at se om der står noget "i vejen" mellem dit hus og den nærmeste 3g sendemast kan du slå din adresse op i Maste Databasen.

Slå din adresse op i Maste Databasen
MasteDatabasen.dk er en oversigt over nuværende og planlagte "antennepositioner". Det betyder, at du ved at slå din adresse op i databasen kan se hvilke 3g master der er i nærheden, og om der er planer om at opsætte flere.

På overfladen kan Maste Databasen virke en smule afskrækkende, men den er faktisk ganske nem at bruge, når man først kommer i gang.

For at se 3g master skal du blot vælge tjenestetypen "Mobiltelefoni" og teknologien "UMTS" og vælge "vis". Herefter vil du blive vist en oversigt over alle 3g masterne i Danmark, og ved at holde musemarkøren hen over en mast på kortet kan du se hvilken internet udbyder den tilhører.

Om forfatteren

Jeg hedder Jakob, og har skrevet artiklen du lige har læst.

Hvis du vil se en oversigt over mobilt bredbånd priser og få flere tips til hvordan du vælger den forbindelse, der passer bedst til dig, kan du læse min guide til bredbånd på www.bredbandpriser.dk.

På siden finder du blandt anden en omfattende gennemgang af 3g dækningen hos de forskellige internetudbydere og råd til hvad du skal være opmærksom på inden du køber din internetforbindelse.

Hvis du står og skal købe en bredbåndforbindelse vil jeg også anbefale at du tager et kig på den her pjece fra IT- og Telestyrelsen (jeg har ikke haft noget med den at gøre, men synes blot det er en rigtig gode resurse). Pjecen tager ikke højde for forskellen på dækningen mellem de forskellige internetudbydere eller giver konkrete anbefalinger, men til gengæld har de en rigtig god sammenligning af priserne og en oversigt over hvordan de har udviklet sige igennem de seneste 10 år.