Historien bag Black Friday

Det amerikanske tilbudsfænomen ”Black Friday” er fredagen efter Thanksgiving og stammer fra 1960’erne hvor “Black Friday” markerede begyndelsen af julehandlen. Navnet ”Black” indikerede at butikkernes omsætning gik fra røde, til sorte tal, altså et tegn på at indtægten steg. Flere og flere specialbutikker tog konceptet til sig og langsomt eskalerede tilbuddene på “Black Friday” og dagen blev hurtigt årets mest populære dag at købe julegaver på (1). Også i Danmark har vi taget tilbudsfænomenet til os. Tilbage i 2013 kunne danskerne for første gang nyde godt af tilbud på denne fredag.  Allerede året efter var tilbudsfænomenet blevet så stort, at dagen kom på 10. pladsen over største dankorts-forbrugsdage nogensinde (2).

I USA anses “Black Friday” også som årets største shoppedag, hvor antal shoppende amerikanere på denne dag har overgået de sammenlagte årlige besøgstal for selveste Disneyworld i Florida og Disneyland i Californien. I 2014 besøgte ikke mindre end 141 millioner amerikanere butikker eller hjemmesider på “Black Friday”, hvilket svarer til næsten 50 % af den amerikanske befolkning. Dette er imponerende, taget i betragtning af, hvor stolte og glade amerikanerne er for Disney (3,4).

Trods dette synes 43% af amerikanerne ikke at det er sjovt at shoppe på ”Black Friday”. Dette hænger måske også sammen med, at der er flere mennesker som bliver skadet eller slået ihjel i tilbudsjagten, end folk der hvert år kommer til skade eller slået ihjel af hajer i hele USA. Tilbudsjagten har sågar endt i et skyderi midt i køen til Toys’r’us. De må virkelig have haft nogle gode tilbud! En smule tankevækkende hvor fristende gode tilbud kan være for folk (5).

Måske dette er årsagen til, at nethandlen er eksploderet på netop denne dag i USA (6). 

Nethandlen er også blevet populær i Danmark, hvor man trygt og godt kan sidde hjemme, mens man nyder godt af alle de mange tilbud.

Du kan læse mere om fænomenet her.

Referencer:

  1. 1.    https://blackfriday.com/pages/black-friday-history
  2. 2.    http://www.business.dk/detailhandel/saa-stort-er-faenomenet-black-friday-blevet-i-danmark
  3. 3.    http://www.usnews.com/news/slideshows/10-black-friday-facts
  4. 4.    http://viborg-folkeblad.dk/viborg/black-friday-er-kommet-for-at-blive
  5. 5.    http://washington.cbslocal.com/2013/11/29/five-facts-about-black-friday-shoppers/
  6. 6.    http://www.usnews.com/news/slideshows/10-black-friday-facts

 

Om forfatteren

Littlethings.dk har vi taget det amerikanske shopping fænomen til os med en masse gode tilbud, enten til lidt selvforkælelse eller julegaver til dem du holder af.