Cocktailens historie

Drinks er kendt helt tilbage fra 1600-tallet, men deciderede cocktails, som vi kender dem i dag opstod i 1920'ernes USA.

Årsagen til, at det lige var i 1920'erne at cocktails blev så populære var pga. det amerikanske alkoholforbud. Det betød, at produktion og indtagelse af alkohol var forbudt.

Kvaliteten af spiritus var af højst svingende kvalitet, så for at gøre alkohol mere drikkelig begyndte bartendere rundt omkring i USA at putte frugtjuice og andre smagsgivere i spiritus inden det blev serveret. På den måde kunne de også lettere skjule at de serverede alkohol.

Senere mistede man generelt interessen for cocktails, dog ikke i USA.

De senere år er cocktails og drinks igen blevet populære. Mest udbredt er de i det sydlige Europa og andre feriesteder, hvor både drinks og turister pyntes voldsomt.

En cocktail består grundlæggende af tre ting:

  1. Basen, der er alkohol. Mest udbredt er vodka, whiskey og tequila. Tager man også bowler med i regnskabet vil vin - især hvidvin - være en hyppig base.
  2. Den primære smagsgiver tilføjes for at fremhæve basen aroma og for at justere smagen. Tit vil primære smagsgivere være vermouth, forskellige slags frugtjuice, vin eller endda fløde.
  3. Til sidst kommer den specielle smagsgiver. Den skal fremhæve basens smag og ofte føjer den også farve til drinken. Typisk kan man bruge Grenadine, Rose's forskellige produkter, Blå Curacau m. fl.

Som prikken over i'et pyntes en cocktail gerne med frisk (aldrig frossen) frugt, skræl af citrusfrugt, parasoller, sugerør og andre smarte ting.

Velbekomme - og god fornøjelse.

Om forfatteren

Kim Malchau er initiativtager til sitet Gode Drinks - alt om drinks og cocktails.