Hvordan overvindes selvkritisk tænkning?

'Selvværd består af nogle antagelser, vi har om os selv,
på baggrund af nogle erfaringer og oplevelser i vore liv'

At bekæmpe selvkritiske tanker (Hent Gratis Ebog på bloggen)

Det er vigtigt at arbejde med dine selvkritiske tanker, hvis du lider af lavt selvværd. For de selvkritiske tanker er omdrejningspunktet, der fastholder det lave selvværd, og den fastholder din lave selvopfattelse i en handlingslammet tilstand, hvor alt mod og handlekraft forsvinder.

'Selv billedet' kan her være, at du føler, du er svag, usikker og dum. Selvkritiske tanker bidrager til at lamme dig,  fordi disse tanker bliver rene udløsere af følelser som skyld, skam, bedrøvelse, vrede, bitterhed og depression. Dit energiniveau daler og ofte føles det, som om du har bly i hele kroppen.

Selvkritiske tanker er hårde og urimelige ved dig selv

Et kendetegn, et karakteristika, for mennesker med lavt selvværd er, at de er meget hårde ved sig selv. Selvkritik er blevet en slags livsstil for dem. De leder du efter selv de mindste fejl ved sig selv og fortolker dem som beviser på deres egen utilstrækkelighed. Eller som bevis på, de er totale fiaskoer, og det aldrig bliver bedre. Selvkritikken kan gå på både det, de gør, og det de ikke gør. Ja selv det, at de kritiserer sig selv, kritiseres og ses som endnu et bevis på, hvor tåbelig de må være.

Selvkritiske tanker lammer dig ved at udløse tunge følelser

De selvkritiske ord udløser følelser og nogle af de ord, de selvkritiske tanker kan sige, er: Jeg er inkompetent, jeg er frastødende, jeg er uduelig, jeg er upassende, jeg er betydningsløs, jeg er værdiløs, jeg er dum, jeg er uønsket, jeg er for følelsesfuld, jeg er grim, jeg er usympatisk, jeg er svag.

Prøv at mærke, hvad de her sætninger gør ved dig, og forestil dig så at du siger de her tanker hver dag og næsten hele tiden.

Som negative automatiske tanker, der 'fyrer' flere den slags sætninger af. Det er almindeligt kendt, at straf  ikke øger indlærings evnen, og at straf stresser. Det er også almindeligt kendt, at belønning og anerkendelse af menneskers gøren og væren skaber vækst og udvikling.

Det menneske, der lider under de negative selvkritiske tanker, straffes dagen lang, og stresses til at leve et liv med lavt energiniveau og lav udholdenhed over for kriser og belastninger. Mennesker, der døjer med lavt selvværd, siger ofte nej til muligheder og tilbud, som kunne skabe adspredelse, udvikling og glæde i deres liv.

Om forfatteren

Hent gratis ebog om overvindelse af selvkritiske tanker. Denne artikel er en del af serie på 10 artikler. Resten kan læses på blog.s-educator.org med 10 artikler, gratis ebog med trænings skemaer, podcast og video guider om overvindelse af selvkritisk tænkning.