Konflikter

Hvordan har du det med konflikter? Er de noget, du bevidst eller ubevidst opsøger, eller er det noget, du helst holder dig langt væk fra og måske er bange for?

Måske er konflikter ligefrem nødvendige. Findes der sunde konflikter? Konflikter der skaber klarhed og renser luften?

Det springende punkt er, hvordan du tackler konflikter. Hvordan har du det med dem, og hvordan du håndterer dem.
 

Nødvendige konflikter

Hvis konflikter er nødvendige - både i parforhold, på arbejdspladser og imellem nationer, kan dette synspunkt argumenteres ud fra følgende:
· Det giver variation i hverdagen.
· Vi lærer at påskønne dét, der er.
· Vi ser nye sider af (fastgroede) opfattelser og mennesker.
· Vi lever for at lære, og vi lærer mere og hurtigere gennem udfordringer end gennem succes og lethed...

Jeg kender mennesker, der konsekvent opsøger både konflikter og drama. En grund til deres holdning kan være at de mærker sig selv bedst, når der er skænderier og problemer.

Jeg kender andre mennesker, der skyer konflikter og vil gøre hvad som helst for at undgå dem. De går i en stor bue uden om konfrontationer og diskussioner. Kunne denne adfærd skyldes tidligere dårlige erfaringer med konflikter?

Min egen erfaring, både privat og fra min terapi-praksis, er, at konflikter er sunde, når de bliver håndteret hensigtsmæssigt.

Børn

Konflikter i relationer med børn lærer dem, at man godt kan være uvenner og uenige, og bagefter blive venner igen. Det er især efter konflikter, at jeg føler at jeg er kommet endnu tættere på mine egne bonusbørn. Vi løser problemet sammen. Hvis vi – uanset alder - aldrig oplevede konflikter, ville vi ikke vide, hvordan vi senere skulle klare en ny og måske anderledes udfordring. Hvis man derimod oplever konflikter som noget, der udløser vold og chikane, er det en temmelig uhensigtsmæssig erfaring, som vil påvirke vedkommende resten af livet. Medmindre…
 

Hvordan håndteres en konflikt? 

1. Den bedste måde at håndtere en konflikt på, er at være selvansvarlig. Med selvansvarlig mener jeg at i stedet for at bebrejde andre dét, der gør ondt, så find ud af hvorfra i dig selv at det kommer. Hvordan du selv har skabt eller tiltrukket de oplevelser, du står med.

2. Tal fra dig selv, fx "Jeg føler/syntes/mener at....". Brug aldrig følgende tre udtryk i samme sætning: "altid", "aldrig" og "du". Disse tre ord er en særdeles farlig og skadelig cocktail.

3. Mærk dig selv, og mærk efter hvad du vil være med til og hvad du har brug for at sige fra over for.

4. Stol på og hav tillid til, at du og I kommer over og igennem konflikten. Det er muligt at du midt i konflikten føler, at livets afslutning eller skilsmissen eller fyringen er nær, men hav tillid til at du formentlig kommer styrket ud af den ubehagelige situation.

5. Hvis du lever meget i dine følelsers vold og let bliver rasende eller føler dig forurettet, vil det være en god idé at arbejde terapeutisk med det (sammen med en psykoterapeut), så du kan få trænet og styrket den "muskel", der hedder følelsesmæssig hukommelse. Du vil opdage at det vil være en lettelse for dig både at kunne mærke dine følelser, og samtidig have en overblik over livet og huske hvad der er gået forud.

Konflikter er en vigtig del af livet. Få derfor det bedste ud af dem!

Om forfatteren

Mikael Hoffmann
Helse- og Business-Coach og psykoterapeut
www.MikaelHoffmann.dk