Bliv en bedre løber med yoga

Yogaøvelser kan gøre underværker for dit løb. Her får du tre øvelser som kan gøre dig skadesfri, hurtig og mere smidig og bare rolig, de tager kun 15 minutter.

Men hvorfor er yoga så godt for løbere? Yoga er det bedste match til dit løb, da der skabes en optimal balance mellem krop og sind. Du styrker dit sind, forbedrer dit fokus og kan komme skader til livs. Du restituerer bedre og dermed føle dig bedre tilpas og du bliver helt sikkert også en hurtigere og mere effektiv løber.

Løb er intensiv konditionstræning, og er meget belastende for kroppen. For hvert ”løbe-skridt” du foretager, lander du med ca. 3 gange din kropsvægt.

Hvor mange skridt man tager er meget individuelt, men vi kan sige at 10.000 skridt svarer til ca. 6-7 km.

10.000 skridt af 3 gange din kropsvægt, det er en enorm belastning, din krop udsættes for. Dette kan medfører stivhed og ømhed i kroppen, og kan desværre ligeledes føre til skader.

Rent fysisk anvender du dine muskler til at løbe men disse muskler styres af dit nervesystem og din hjerne. Det handler der ikke altid om din kondition når det gælder effektivt løb, men lige så meget din styrke og koordinationsevne.

Ved at have en krop i balance slipper du for overbelastningsskader og unødvendig slid på kroppen.  Samtidig bruger du mindre energi samt forbedres din udholdenhed.

Din restitution, som er essentielt for dit løb, forbedres af yoga- og vejrtrækningsøvelser, idet du beroliger dit centrale nervesystem og derved opnår en følelse af ro og frihed, både i kroppen og mentalt.

Du kan med fordel lave følgende øvelser efter dit løb som den optimale udstrækning.

Øvelse 1: Ståede foroverbøjning

Stil dig med hoftebreddes afstand mellem fødderne. Bøj så langt ned i knæene, at du kan sætte fingerspidserne i jorden. Lad hovedet hænge. Sug navlen ind og op, og flet så fingrene bag numsen, så skulderbladene mødes på ryggen - flyt hænderne væk fra halebenet, og stræk arme og hænder op mod himmelen, måske lidt ud over hovedet, så det forreste af skuldrene søger væk fra ørerne.

Øvelse 2: Runner’s stretch (siddende)

Stræk det forreste ben ud lige foran dig. Det andet knæ forbliver underlaget. Forreste fods tæer peger opad, og hælen presses aktivt ned i jorden og ind mod sig selv, så lårbensknoglen kommer tilbage, ind i hofteskålen - det kan du mærke som et aktivt stræk i det strakte bens baglår. Du kan sagtens have forreste knæ let bøjet, så længe du aktivt presser hælen ned og ind mod dig selv. Fingerspidserne i jorden på hver sin side af forreste ben. Rund i det øverste af ryggen, og lad hovedet hænge, så du kigger ned i jorden. Hold strækket i 5-10 ind- og udåndinger.

Øvelse 3: Flet dine fingre og dine tæer

Sid med venstre ben strakt frem foran dig og højre knæ bøjet og ud til siden. Læg højre fod over venstre knæ. Føles det mere behageligt, kan du bøje venstre ben også. Flet venstre hånds fingre med højre fods tæer: Pegefingeren fører du ind mellem storetå og langetå og så fremdeles, helt ned til lilletåen. Højre hånd placerer du omkring højre ankel - det giver en god støtte.

Med fingrene mellem tæerne kan du nu trække tæerne først ind mod dig og dernæst væk fra dig nogle gange. Lad så venstre hånd føre foden rundt i cirkler, 5-10 gange. Det er hånden, der fører foden rundt og ikke omvendt. Cirkulér først med og derefter mod uret. Gentag til modsatte side. Til sidst sætter du dig med begge ben strakt frem foran dig i jorden. Rotér aktivt fødder og ankler rundt i cirkler nogle gange til begge sider.