Elektroniske cigaretter og lovgivningen

I Danmark er elektroniske cigaretter lovlige så længe de ikke indeholder nikotin, men med selv det mindste nikotin indhold må de ikke sælges i Danmark. Flere andre EU lande har tilladt salget af e cigaretter med nikotin. Vi vil se nærmere på hvordan det kan være.

Hvad er nikotin egentligt?

Nikotin stammer fra tobaksplanten og er et farveløst, flydende og giftigt stof. Stoffet virker som nervegift og kan give kvalme, hovedpine og hjertebanken, hvis det kommer ind i kroppen. Et indtag på 50 mg nikotin vil betyde forårsage en alvorlig forgiftning, hvilket resulterer i kramper, diarré, åndedrætslammelse i sådan en grad at man muligvis ikke vil overleve.Under kontrollerede mængder er nikotin knap så farligt, og skaber mest af alt bare en afhængighed af stoffet.

Som det fremgår så er nikotin ikke et uskadeligt stof, men hvis man ser på det i forhold til alle de stoffer der i en almindelige cigaret er det knap så slemt. Faktisk indeholder cigaretter omkring 4000 stoffer. Det er ikke alle disse stoffer som er blevet undersøgt ned til mindste detalje, men det er bevist at i hvert fald de 400 af stofferne har en skadelig virkning. Nikotin er kun en blandt mange syndere i en cigaret, og længere varende undersøgelser har påvist at rygning i gennemsnit mindsker livet med syv et halvt år.

Hvad indeholder en elektronisk cigaret?

En e cigaret fungere ved at man opvarmer en væske til damp og inhalerer det. For at dampen skal minde om røg, indeholder væsken forskellige stoffer. Dem kigger vi nærmere på nu.

Væsken består vand, smagsaromaer, samt stofferne Propylene Glycol (PG) og Vegetable Glycerin (VG). Derudover er det muligt at tilsætte nikotin til væsken, men det er som sagt ikke lovligt i Danmark. Smagsaromaerne er de samme som bliver brugt i fødevarer. PG og VG er stoffer som bliver brugt i creme og lignende, og er vandbindende stoffer. Det er med til at give en kraftigere damp udvikling samt give det halskards man kender fra cigaretter.

Man kan ikke påstå at e cigaretter er sunde, men sammenholdt med almindelige cigaretter er de sundere, og et godt alternativ til analoge cigaretter. For at folk vil skifte til e cigaretter kræver det at de indehodler nikotin, da det er det stof rygere er afhængig af. Man kan så langsomt nedtrappe nikotin mængden, og til sidst slippe sin nikotin trang.

Grunden til at e cigaretter med niktin er ulovlige skyldes at lægemiddelstyrelsen anser dem som et lægemiddel. Det betyder, at elektroniske cigaretter med nikotin skal være godkendt ved en markedsføringstilladelse, og at en virksomhed skal have en virksomhedstilladelse for at kunne sælge produktet på det danske marked. Det er der dog ikke nogen i Danmark der pt har. Der bliver derfor oprettet virksomheder i andre EU lande med danske ejer, som så sælger ti det danske marked. Spørgsmåelt er hvorfor alle de krumspring? Et af problemrene kunne være et pres fra tobaksindustrien, som står til at miste en kæmpe omsætning, og det vil også resultere i færre indtægter til staten fra afgifter.

 

Om forfatteren

Mikkel Nielsen - Har en dansk guide om e cigaretter, og ønkser at oplyse om fordelene ved den moderne cigaret.