Hvad er et advokatforbehold?

En bolighandel er på mange måder både en spændende og ind imellem stressende oplevelse. Der er mange ting at tænke på, både når man er køber og sælger, og fagudtryk som advokatforbehold, tinglysning, tilstandsrapport og mange, mange andre, flyver ind imellem igennem luften eller ud af munden på den hurtigsnakkende ejendomsmægler. Der kan også ofte være et vist pres involveret, og som køber kan man føle sig presset til at skrive under på en købsaftale, selvom man faktisk ikke er helt sikker. Og fortryder man en købsaftale man har skrevet under på uden forbehold, kan det være en dyr affære. Heldigvis kan dette undgås med et såkaldt advokatforbehold.

Hvad er et advokatforbehold?

Kort sagt er et advokatforbehold en form for klausul man kan skrive ind i en købsaftale. Med et advokatforbehold forbeholder man sig ret til lade ens advokat gennemse købsaftalen inden den er juridisk bindende. På den måde kan man sikre sig, at man lige får tid til at tænke over situationen og får et par ekstra øjne på aftalen inden man er forpligtet på ejendomskøbet. Har man ikke et advokatforbehold i sin købsaftale, er der alligevel en ekstra mulighed for at fortryde. Ifølge loven kan man nemlig fortryde en købsaftale, men det er ikke gratis. Det koster nemlig en procent af købsprisen på en ejendom, og det kan hurtigt blive til en del penge, der sådan set bare er spildt. Koster huset man er i færd med at købe for eksempel 2 millioner kroner, koster det altså 20 tusinde kroner at fortryde en købsaftale. Og det er selvfølgelig nogle rigtigt ærgerlige penge at skulle af med, når man slet intet får for dem. Men denne udgift kan altså snildt undgås med et såkaldt advokatforbehold i købsaftalen.

 

Advokatforbehold i praksis

Typisk vil et advokatforbehold være relevant, hvis man som køber kommunikerer med sælger eller ejendomsmægler om en bolig man er meget interesseret i, men som sælger eller ejendomsmægler gerne vil afhænde hurtigt af en eller anden grund. Det kan være fordi, der er andre interesserede købere, men det kan selvfølgelig også være fordi, sælger eller mægler gerne vil give indtryk af, at der er andre interesserede køber. I sådan en situation kan man godt føle sig presset til at underskrive en købsaftale, selvom man faktisk ikke er helt sikker på, om handelen er rigtig. Det kan for eksempel være, der er et eller andet man er usikker på i en tilstandsrapport eller måske er man usikker på prisen. Det kan også være, man bare trænger til at tænke sig om en ekstra gang.

Lige meget hvad grunden er, kan man trygt underskrive en købsaftale, uden at bordet for alvor fanger, hvis man bare sørger for at få skrevet et advokatforbehold ind i aftalen. Kort sagt er et advokatforbehold en formulering, der siger, at ens advokat skal gennemlæse aftalen, før den er gyldig. Et advokatforbehold vil oftest have en tidsbegrænsning, så advokaten f.eks. skal sige god for aftalen inden der er gået 4-6 arbejdsdage. Indenfor denne tidsperiode vil man så i ro og mag kunne vise købsaftalen til sin advokat, som så kan tjekke, at alt er i orden. Når du så i ro og mag har gennemgået aftalen sammen med din advokat, kan du stadig nå at fortryde, uden det koster dig en procent af købssummen. Faktisk vil den eneste omkostning forbundet med at fortryde en købsaftale gennem et advokatforbehold være salæret til boligadvokaten. Med andre ord kan du med et advokatforbehold indskrevet i din købsaftale skrive under på en aftale og stadig forbeholde dig muligheden for at fortryde, hvis der er et eller andet, du alligevel ikke er sikker på,