Skrot oliefyret og få Energitilskud

Regeringen har nedsat afgiften for elvarmekunder og kunder med varmepumper. Det betyder, at man i 2015 kan spare 37 øre pr kWh – og derfor kan det nu for alvor være en god idé at droppe et gammelt oliefyr og i stedet få varmepumpe til at opvarme huset - endda med energitilskud.
 

Beregninger fra Dansk Energi viser, at man med et hus på 130 kvadratmeter kan spare 90.000 kroner i løbet af varmepumpens levetid sammenlignet med et oliefyr. I beregningerne er levetiden sat til 15 år, hvilket er lavt sat.

Besparelsen på varmeregningen vil være over 10.000 kroner om året, og dermed vil værdien blive endnu større for hvert ekstra år, varmepumpen bliver brugt. Jo større huset er, jo større fordel er der i investeringen – og det går også endnu hurtigere for varmepumpen at blive tjent hjem, hvis der er tale om et større hus sammenlignet med et mindre.
 

Hvad skal man gå efter

Når du vælger varmepumpe bør du indhente tilbud fra flere installatører. Man bør vælge installatører, som er tilsluttet kvalitetssikringsordningen for varmepumpeinstallatører eller folk, der er uddannet af varmepumpefabrikanterne.

Installatøren vil lave beregninger med udgangspunkt i dit hus og varmeforbrug, og han vil også tage udgangspunkt i din nuværende situation med et gammelt oliefyr.
 

Du bør lade installatøren om at anbefale dig en mere konkret varmepumpe, men du bør dog sikre dig, at varmepumpen står på Energistyrelsens liste over energimærkede varmepumper. På den måde er du sikret, at den kvalitetsmæssigt er på et fornuftigt niveau, og derfor er både god og holdbar.

Det er vigtigt, at installatøren sørger for at fjerne dit gamle oliefyr og lukker af for olietanken, så du ikke pludselig står med en uforudset udgift.
 

Hvordan fungerer en varmepumpe og hvordan ser den ud

Varmepumpen består typisk af to dele. En del der står uden for og en del, der er inden for. Den udendørs del er typisk omkring en meter både i højden og bredden.

Denne del hiver luft ind. Luften kommer forbi en varmeveksler, der overfører varmen til et kølemiddel. I varmepumpen er der en kompressor, der hæver trykket, og derfor stiger temperaturen i kølemidlet. Kølemidlet bliver sendt ind i den del af varmepumpen, der er inde i huset.
 

Her kommer den forbi husets varmtvandsbeholder, og vandet bliver således varmet op, og kølemidlet kommer naturligvis på ny igen ud til den udendørs del og går gennem hele processen endnu en gang.

Hver gang varmepumpen bruger en kW strøm, producerer den omkring tre kW varme eller mere, og med de ændrede afgifter gør det, at den i alt i alt til en rigtig god investering.

Blandt ulemperne er dog blandt andet, at nogle mener udedelen er mindre pæn at se på, og samtidig kan den støje en del, og bør derfor ikke stå et sted, hvor støjen kan genere – eksempelvis ud for soveværelset. Til gengæld får man effektiv og driftsikker varme, og det er nemt at betjene, og man behøver aldrig mere tænke på de varierende oliepriser i hverdagen.