Find den eneste ene med ærlig dating

Kommunikation med tid til at tænke
Dagens online datingtjenester byder på mange forskellige måder at præsentere sig selv på. At kommunikere via nettet giver en ny og anderledes kontrol over, hvordan man ønsker at fremstille sig selv, og hvordan man gerne vil opfattes af andre. I online dating verdenen dominerer de verbale og skriftlige udtryksformer. Man har mere tid til at tænke over, hvad man skriver, og hvad man skal lægge vægt på, i forhold til et offline møde med nye og potentielle dating kandidater. Psykologisk forskning viser, at æstetiske aspekter som timing, beskedlængde og grammatik ofte opfattes som lige så vigtige, som indholdet i den første kommunikation mellem to datingprofiler. Dette viser, at præsentationen på datingsiden er meget vigtig, og at det kræver overvejelse og selvindsigt.

Præsenterer netdaterne deres sande jeg?
Selvindsigt og præsentationsevne er vigtige evner, når nye relationer skal indgås og udvikles. Datingfolk tager mere eller mindre bevidste strategier i brug, for at kunne præsentere et godt indtryk af sig selv. I den virkelig verden bliver sådanne førstegangs indtryk formidlet via sprognuancer, handlinger og nonverbalt kropssprog. Forskning indikerer, at mange ændrer sin måde at præsentere sig på, når man møder en potentiel kæreste for første gang. Man ønsker at fremhæve sine positive egenskaber, men har samtidig et behov for at vise sit sande jeg, specielt i potentielt betydningsfulde situationer. Når man ønsker et intimt forhold, vil ens ønske om at føle sig forstået og accepteret af partneren, motivere een til åbenhed og ærlighed.
Relationsforskning viser desuden, at jo mere man åbner sig og deler sine inderste tanker og følelser med andre potentielle kærester, jo mere vil de sætte pris på det, de møder.

Skepsis overfor netdating
Enkelte er skeptiske overfor online dating, fordi de tror, at man på datingsiderne møder et overvejende antal af fantasiprofiler, som fremstiller sig selv som mere attraktive, end de egentlig er. Forskning af eksisterende datingsider viser dog, at dette bare drejer sig om en mindre gruppe, som der nu, fra datingsidernes side, gøres en stor indsats for at afsløre. Den generelle tendens viser, at behov for åbenhed og ærlighed også gælder ved online dating. Naturligvis kan man mødes af datingprofiler med utrolig ringe selvindsigt, men disse findes ikke i større udstrækning ved online dating, end de gør ved offline dating.

Ærlighed giver bedre dates
Det lønner sig at vise et ærligt billede af sig selv på sin datingprofil, hvis man ønsker en potentiel kandidat, som bekender samme kulør. Et stort antal studier i kærlighedspsykologi støtter nemlig påstanden om, at lige børn leger bedst. Derfor baseres også mange matchningsfunktioner på lighedsprincippet, når man matcher datingprofiler. Hvis man vælger at pynte for meget på sin datingprofil, er der stor chance for, at matchende profiler har gjort det samme – eller, at man bruger tid og energi på dating kandidater, som aldrig ville være matchet med det sandfærdige jeg, fra datingprofilen.

Dates skal helst ligne os selv
At præsentere en ideal datingprofil, som ikke er alt for langt fra virkeligheden, kan i alle tilfælde have en meget positiv effekt. Nyere studier viser nemlig, at hvis to datingprofiler har planer om at mødes offline, så vil de naturligt arbejde i retning af at komme så tæt på idealbilledet af sig selv, som muligt – altså de kan få en meget produktiv form for selvindsigt med helt gratis!

Ærlighed varer stadig længst
Konklusionen må være følgende: Hvis intentionen er med at lægge sin profil ud på en datingside, for herefter gerne at ville have en partner i den virkelige verden, så er det utrolig uhensigtsmæssigt at forsøge at sælge sig selv med en datingprofil, som er opspind og uærlig. Det gode gamle ordsprog om, at ærlighed varer længst, holder hele vejen igennem, når det drejer sig om online dating. Ærlighed og sund fornuft er en datingprofils bedste værktøj i søgen på en potentiel partner.

Om forfatteren

Stinne Lund er redaktør på DatingNyt.dk, som frit formidler erfaring, fakta, test, tanker og funderinger omkring dating.

Se mere på www.datingnyt.dk